Közélet

Akkor most hány magyar katona harcol az Iszlám Állam oldalán?

Sem a Külügyminisztérium, sem a TEK nem tud az Iszlám Állam oldalán harcoló magyar katonáról, írja az Index. A lap annak ment utána, hogy valójában hányan és kik harcolnak Szíriában a magyarok közül. Az Országos Kriminalisztikai Intézet (OKI) egyik kutatójának legújabb tanulmánya azt írja, hogy valószínűleg 10-15 magyar állampolgár állt már be az ISIS-hez.

A Szír Belügyminisztérium viszont 40 magyar útlevéllel rendelkező, elfogott vagy regisztrált dzsihádistáról tud. A Német Szövetségi Rendőrség szaklapjában megjelent írás az Index szerint megjegyzi, hogy a 10-15 közötti szám a TEK-től szivároghatott ki a Szíriában aktív magyar és külföldi szervezeteknek.

A kint harcoló magyarok viszont nem naiv fiatalok, hanem inkább leszerelt zsoldosok, akik pénzért csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Az Index azt írja, ezek, a feltehetőleg Francia Idegenlégiót és a délszláv háborút megjárt katonák a tanulmány szerint mindössze havi 200 és 500 ezer forint között kereshetnek az ISIS-ben.

Még a 15 kint harcoló magyar is komoly veszélyt jelenthet, mert nem tudni, milyen küldetéssel térnek vissza Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik