Közélet

Nézőpont: sokat bukott a Jobbik

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 25. 12:44

Szeptemberhez képest októberben a jobboldali ellenzéki párt öt százalékot, majd novemberben további egy százalékot vesztett a szimpatizánsai közül, így a Nézőpont Intézet szerint megbukott a Jobbik néppártosodása. A baloldal vezetőjének Gyurcsány Ferencet tartják.

A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt tábora. Novemberre a Jobbik-tábor hibahatáron belül, további 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, ami egyértelmű csökkenést jelent. Az év vége felé közeledve elmondható, hogy Vona Gábor néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. november 14-19. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Szerintük az ősz nyertese továbbra is a Fidesz-KDNP. Tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest és novemberben is kitartott a visszaszerzett szinten.

A baloldal továbbra sem tudott erősödni. A szocialisták változatlanul 7, a DK 5, az Együtt 1 százalékpontos veszteséggel 1, a PM ugyancsak 1, míg az LMP továbbra is 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya 2 százalék.

A rejtőzködők és nem szavazók összességében az októberi 32 százalék után ezúttal a teljes népesség 35 százalékát teszik ki. Mindez rámutat, hogy az ellenzéki pártoktól elfordulók egyre nagyobb arányban erősítik a rejtőzködők táborát.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 22, MSZP 9, a DK 7, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális tábora pedig 5 százalékos. A potenciális táborok arányát az befolyásolta, hogy bár a Jobbik szimpatizánsi tábora fogyatkozik, a párt támogatói és a kormánypártiak egyaránt aktívabbak, mint az egyre kevésbé aktív baloldali szimpatizánsok.

A közvélemény meglehetősen kritikus a baloldali ellenzék megítélésében, a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldali pártok munkájával. Míg az MSZP szimpatizánsok inkább elégedettebbek (52 százalék), addig a DK támogatóinak háromnegyede elégedetlen a baloldal teljesítményével.

Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a teljes népesség 18 százaléka, míg a baloldali szimpatizánsok egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének. Tóbiás Józsefet csupán a teljes népesség 5, míg a baloldali szimpatizánsok 4 százaléka tartja a baloldal vezetőjének.

A baloldal munkájával és az MSZP elnökével szembeni elégedetlenség azt mutatja, hogy a választók – pártkötődéstől függetlenül – érdemi megújulást várnak a baloldaltól – derül ki az elemzésből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.