Közélet

Netről lopott tanulmányokért fizetett kétszázmilliót az állami cég

Egy rossz anyagi helyzetben lévő budapesti férfi nevére írt szlovákiai cégen keresztül számláztak.

Kétszázmillió forintot fizetett egy állami cég egy internetről ellopott tanulmányért – írja a Népszabadság. Az ügyhöz egy idős, szegény férfit használtak fel, papíron ő a számlát kiállító szlovákiai cég tulajdonosa és vezetője. A Budapesten, egy omladozó házban élő 61 éves férfi 2013-ban vette át a céget, nem ez az egyetlen, ami a nevére került – az elmúlt 4-5 évben hat vállalkozást írtak rá, mindegyik csődbe ment.

Az egyik nagy állami cég, a 13 milliárdos forgalmat bonyolító, fehérjefeldolgozással foglalkozó Atev Zrt. 2014 júliusában bízta meg a Berecz László János tulajdonában lévő PlayBev Slo s.r.o-t, hogy térképezzen fel új piacokat a szomszédos országokban. A szlovák cég négy, egyenként 25 oldalas tanulmányt adott le, ezzel kaszált kétszázmilliót. Ezért a pénzért minden jel szerint annyit tett, hogy letöltött az internetről egy évek óta elérhető, a derecske-létavértesi kistérségi társulás állatihulladék-kezelési projektjéhez készült dolgozatot, majd azt minimális mértékben átdolgozva átadta az Atevnek.

A méregdrága tanulmányokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fedezte fel. A Kehi fél éve vizsgálja a cég 2010 és 2014 közti gazdálkodását és a tavaly ősszel indoklás nélkül kirúgott cégvezető, Ádor Sándor tevékenységét.

Berecz azt mondta: ő csak pár tízezer forintot látott a szlovákiai cégéből. Szlovákul és angolul írt papírokat tettek elé, de ő nem beszél idegen nyelven. Azt mondta: az üzletekben azért vesz részt, mert évek óta el van adósodva, szüksége van minden fillérre, ha börtönbe viszik, „legalább melegben lesz”.

Az Atev ügyeivel kapcsolatban egyébként a Kehi már október 1-én feljelentést tett a rendőrségen, költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik