Közélet
Az Országgyűlés plenáris ülése

Nehéz a kormány élete kétharmad nélkül

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 08:23

Több esetben segítettek az ellenzéki pártok a kétharmados törvények elfogadásában, mint ahányban nem, de a fontosabb ügyekhez nem tudnak hozzányúlni.

Az elmúlt hónapokban több kérdésben is alkuhelyzetbe kényszerült a kormány, miután tavasszal elvesztette kétharmados többségét. Azóta 27 olyan eset volt, amikor egy javaslat elfogadásához kétharmadra volt szükség, ebből húsz alkalommal sietett az ellenzék a kormány segítségére. Ugyanakkor mivel volt olyan javaslat is, ahol kétszer kellett szavazni, valójában csak 11 ügyben biztosította az ellenzék a kétharmadot – derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

Jobbik-MSZP összefogás a halgazdálkodásért

Hét alkalommal a Jobbik, négy alkalommal az MSZP, szintén négy alkalommal pedig az LMP szavazatai biztosították a szükséges többséget, de volt olyan ügy is, ahol mindannyian támogatták a kormányt. A magyar katonák részvételét az Iszlám Állam elleni koalícióban viszont egy frakció sem támogatta, csak a törvényhozásban független képviselőnek minősülő DK-sokkal sikerült ezt a javaslatot elfogadni.

A Jobbik a migrációval, halgazdálkodással, elektronikus hírközléssel foglalkozó törvények módosításánál, valamint az e-kártya bevezetéséről, a rendvédelmi szervekről és az Országgyűlésről szóló jogszabályok esetén biztosította a kétharmadot. Az MSZP-s képviselők a halgazdálkodásról, a honvédek jogállásáról szóló és a rendvédelmi törvény módosításánál adtak zöld utat a kormánynak. Az LMP pedig az Országgyűlésről szóló törvény módosításánál, az állami vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásánál, a honvédek jogállásáról szóló, illetve a rendvédelmi törvény módosításánál nyújtottak segítséget.

Simicskának nem lesz drágább a föld

Nem segített viszont senki a kormánynak akkor, amikor a földforgalmi törvényt akarták módosítani – ez lehetőséget adott volna arra, hogy a 2013 decembere előtt kötött földbérleti szerződések esetében megemeljék a bérleti díjakat. A jegybank ellenőrzési jogkörének szélesítéséhez sem biztosított az ellenzék kétharmadot, ahogy ahhoz sem, hogy a nemzeti parkok területei a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerüljenek.

Ebben az évben még 11 olyan ügy vár a parlamentre, ahol szükség lehet a kétharmadra, ezek közt vannak olyanok, mint az egyházi törvény módosítása, a közbeszerzési törvény és a választójogi törvény változtatása. A gyülekezési törvényt is régóta módosítaná a kormány, de a javaslatot sem nyújtják be addig, amíg nem találnak ehhez ellenzéki támogatást. A legnehezebb ügy a tizenötödik alkotmánybíró régóta húzódó megválasztása, ami komoly alkupotenciált ad az ellenzéki pártoknak – véli a Policy Agenda.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.