Közélet

Most mi lesz, meg fogja támadni Magyarországot az Iszlám Állam?

Valószínűleg nem.

De térjünk vissza oda, honnan is merült fel a kérdés. Az Iszlám Állam propagandaszárnya, az al-Hayat kiadott egy újabb videót, amiben nagyon úgy tűnik, hogy 59 másik ország mellett Magyarországot is terrortámadással fenyegetik.

A szokásos színvonalon, leginkább tizenéves, FPS-ekért rajongó fiatalokat megcélzó stílusban kommunikáló videóban az ördögi koalíció tagjait számolják össze, akik Szíriában és Irakban harcolnak a terrorszervezet ellen. A videó szerint az Iszlám Állam számolja a zászlókat, “amely ha eléri a 80-at, akkor – ahogyan a próféta is megmondta – a háború lángjai végül elégetnek benneteket a halál dobjain”.

Kicsit gúnyolódnak Amerikával:

Amerika, azt állítod, hogy a tiéd a történelem legnagyobb hadserege. Ugyan van elég embered és fegyvered, de a katonáidnak nincs elég akaratereje és nem elég elszántak, mióta vereséget szenvedtek Afganisztánban és Irakban.

Meg az oroszokkal is:

A hitetlenek miatt ismét egyesülünk, hogy harcoljuk az igazságért. A számbeli fölényetek csak a hitet növelik bennünk.

Aztán magasztalják picit saját magukat, mert már Nagy-Britanniánál is nagyobb területet uralnak a Közel-Keleten.

Arról, hogy ennek milyen valós hatásai lehetnek, megkérdeztük Szalai Mátét, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzőjét is. Szalai szerint Magyarország terrorfenyegetettsége nem változik egy ilyen videó hatására.

A terrorizmus egyszerre fegyveres tevékenység és kommunikációs stratégia, amelynek céljai között szerepel egy közösség vagy csoport megfélemlítése. Az ilyen videók is ezt a célt szolgálják, önmagában bármilyen szükséges valós háttér nélkül.

Sőt, Szalai szerint Magyarország egyelőre nem is szerepel közvetlenül az Iszlám Állam célpontjai között, esetleg csak a Magyarországhoz tartozó hackerek esetén. Ettől függetlenül persze sosem lehet kizárni a merényletet, de egyelőre ez egy potenciális fenyegetés és nem tényleges.

Körülbelül ezt mondta John Dolan, a témához talán legjobban értő szakblogger is a 444-nek. Tőle azt kérdezték, logikus lenne az ISIS részéről olyan kisebb európai NATO-tagállamokban is végrehajtani merényleteket, mint Magyarország vagy Lengyelország?

A válasz:

Nem.

Ennek ellenére a múlt pénteken hatályba lépett új terrorkészültségi szintek közül a 3-as (a korábbi B) fokozat van érvényben. Ez a fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik