Közélet
Nairobi, 2015. november 25.
Ferenc pápát (b2) fogadja Uhuru Kenyatta kenyai államfõ (b3) a nairobi államfõi rezidencián 2015. november 25-én. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Ferenc pápa megérkezett Kenyába és rögtön fontosat mondott

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 25. 18:12

Először látogat Afrikába a pápa, a keresztények és a muzulmánok közötti párbeszédre és a békességre fog fókuszálni beszédeiben.

A katolikus egyház vezetője szerdán érkezett a kelet-afrikai országba. Hatnapos apostoli utazásának ez az első állomása, Kenya után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat, hogy oda is elvigye a vallások közötti béke üzenetét.

A 44 millió lelket számláló Kenyában a pápát a repülőtéren Uhuru Kenyatta elnök (az ország első elnökének, Jomo Kenyattának a fia) fogadta látványos tiszteletadással: huszonegy ágyúlövés dördült el az ünnepélyes fogadtatáson. Ezután Ferenc pápa megbeszélést folytatott a kenyai elnökkel, helyi politikusokkal és az ország diplomáciai testületének tagjaival.

A volt kormányzói palotában – amely jelenleg kormányzati épület – elmondott beszédében Ferenc a szegénység elleni küzdelemről, a terrorizmusról és a környezet védelméről egyaránt beszélt. Kiemelte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a reménytelenség és a szegénység a melegágya a terrorizmusnak és az erőszaknak.

Emlékeztetett arra, hogy a természet védelmének tisztelete afrikai érték, s példaként szolgál mindazon politikusoknak, akik “a gazdasági fejlődés felelősségteljes modelljét” tekintik megvalósítandónak.

Valóban egyértelmű a kapcsolat a természet védelme és egy igazságos és egyenlőségen alapuló társadalmi rend megteremtése között, nem lehetséges a természethez fűződő viszonyunk megújítása magának az emberiség megújhodása nélkül, fogalmazott a Szentatya.

Megjegyezte, hogy társadalmainkat manapság etnikai, vallási, gazdasági megosztottság szabdalja, s valamennyi jóakaratú férfinak és nőnek össze kell fognia a megbékélés és a békesség érdekében.

Ferenc pápa csütörtök reggel a nairobi apostoli nunciatúrán vallásközi és ökumenikus találkozón mond beszédet, majd a nairobi egyetemen celebrál szentmisét, és délután pedig a főváros egyik szegénynegyedébe látogat.

Több afrikai országot is felkeres, kattintson ide és megtudja a pontos útvonalat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.