Közélet

Csak azért is felemelné a kormány Simicska földbérleti díjait

Az új indítványhoz feles többség is elegendő.

Úgy néz ki, sikerül a kormánynak végigverni azt a törvénymódosítást, amely alapján kitúrhatnák az elárverezett földek új tulajdonosai a régi bérlőket. Győrffy Balázs fideszes képviselő újabb indítványt nyújtott be, ami alapján a bérlőknek le kell mondaniuk az általuk használt területekről, ha azt eddig irreálisan olcsón bérelték az államtól, és nem akarják elfogadni az új tulajdonosok által kezdeményezett díjemelést.

Simicska Lajos még bőven a Fidesz kegyeltje volt 2001-ben, amikor az érdekeltségébe tartozó cégekkel 50 éves földhaszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő, mindössze 580 forintos aranykoronánkénti éves bérleti díjjal, noha a mai átlagár 2000 forint – emlékeztet az Agrárszektor.hu. Mostanra viszont Simicska már finoman szólva elvesztette a kormánypárt szimpátiáját, így cégeinek is jóval több pénzt kellene fizetni a földért.

A Győrffy Balázs által benyújtott újabb javaslat azt teszi lehetővé, hogy akkor változtassanak a földbérleti szerződéseken, ha a bérleti díj jelentősen eltér a piaci ártól. Azt, hogy mi számít piaci árnak, igazságügyi szakértői vélemény alapján kellene megállapítani. Győrffynek volt már egy díjemelésre vonatkozó indítványa, ami kétharmados többséget igényelt volna, de az ellenzék nem támogatta, mondván: amit főzött a Fidesz, egye is meg. Az új indítványhoz viszont a feles többség is elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik