Közélet

Nyílt levél Kövér Lászlónak a kitiltott RTL-stáb miatt

Schiffer András szerint a házelnöknek vissza kellene vonnia döntését.

“Kövér László nem a Kossuth tér 1-3. házmestere!” Ezt írta korábban Schiffer András, amikor felszólította a házelnököt, hogy vonja vissza döntését az RTL Klub kitiltásáról. Az LMP társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy Kövér László aránytalanul korlátozza a sajtó működését, ha a stáb valóban megsértette a sajtótudósítás rendjéről szóló szabályokat. Schiffer András most nyílt levelet írt Kövér Lászlónak.

Tisztelt Házelnök úr!

A Házbizottság tagjaként tiltakozom november 19-i döntése miatt, amelyben az RTL Klub stábját kitiltotta az Országház épületéből.  Ugyanis a kitiltást indokoló levélben hivatkozott országházi sajtótudósítás rendje nem vonatkozhat a Miniszterelnökség sajtóeseményeire, csak  parlamenti tudósításra és egyéb, az országgyűlés működésére vonatkozó, sajtóeseményekre ezért a kitiltás ebben a formában teljesen megalapozatlan. Szeretném jelezni, hogy az alaptörvényből kiindulva az Országgyűlés elnöke nem bocsájthat ki olyan rendelkezést, ami a Miniszterelnökség működésére vonatkozik.  Az RTL stábja, mivel a Miniszterelnökség sajtóeseményén vett részt, nem sérthette meg az országházi sajtótudósítás rendjét.

Továbbá abban az esetben is, ha egy stáb tagja vagy tagjai megsértették a vonatkozó sajtótudósítás rendjéről szóló szabályokat, elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés elnöke aránytalanul korlátozza a sajtó működését és egy teljes csatornát tiltson ki. A sajtóesemény ráadásul nyilvános volt, hiszen azt a NATO honlapján előzetesen sajtótájékoztatóként meghirdette.

Az Országgyűlés elnökétől elvárható, hogy gondoskodjon a Ház tekintélyének megőrzéséről, ebbe azonban nem tartozhat bele a sajtó aránytalan korlátozása.

Tisztelt Házelnök úr!

Kérem, hogy döntését gondolja át és vonja vissza, mert egyetlen demokratikus jogállamban sincs helye a sajtószabadság elfojtásának.

Üdvözlettel,
Schiffer András,
az LMP frakcióvezetője

Strasbourgig mennek Kövér miatt

Az LMP egyébként a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, amiért a házelnök a nyáron megvonta a szót Szél Bernadettől, az ellenzéki párt társelnökétől az Országgyűlés ülésnapján. A parlament fideszes elnöke egy korábbi hasonló ügy elsőfokú perét már elvesztette Strasbourgban, ahol első fokon kimondták, a magyar állam megsértette az ellenzéki politikusok véleménynyilvánítási szabadságát azzal, hogy az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket. A magyar állam fellebbezése után az ügy a másodfokú tanács elé került.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik