Közélet

Szijjártó: ennyit az európai szolidaritásról

Az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért, ehelyett egyes országok kizárnák onnan a közép-európaiakat, közölte a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

A tárcavezető kiemelte: az illegális bevándorlók ellenőrizetlen, tömeges beáramlásának komoly biztonsági, egyúttal gazdasági kockázata van. Magyarország ezt a kezdetektől fogva hangsúlyozza, amiért “a most mini-Schengent létrehozni akaró országok kormányaitól folyamatosan heves kritikákat kaptunk”.

Hangsúlyozta: visszatetsző, hogy most éppen ezek az országok akarnak “egy belterjes kört létrehozni maguknak”. Holott Magyarország tartja be egyedül a schengeni szabályokat, biztosítja egyedül azt, hogy kizárólag a közös uniós szabályok tiszteletben tartásával lehet Magyarország és így a schengeni zóna területére lépni, magyarázta.

Szijjártó Péter szerint akik most egy belterjes kört akarnak létrehozni, eddig a nyitott határok mellett érveltek és az ellenőrizetlen beáramlás kedvező hatásairól beszéltek.

Magyarországnak és Közép-Európának óriási gazdasági károkat okozna a schengeni zóna felbomlása, amely, ha így megy tovább “a képmutató európai bevándorlási politika”, hamarosan bekövetkezhet – vélekedett. Úgy látja, az itteni vállalatok termelési időbeosztása azonnal kiszámíthatatlanná válna, a termelési kapacitások elkezdenének leépülni, ami munkahelyek tömeges megszűnéséhez vezetne.

A külügyminiszter kijelentette: az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért, ehelyett “egyes országok már azon mesterkednek, hogyan zárják ki onnan a középeurópaiakat”.

“Ennyit az európai szolidaritásról”, zárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik