Közélet

Orbán sajtósának apja pozíciót fogott Párizsban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 20. 08:29

Néhány hete új igazgatója van a Párizsi Magyar Intézetnek, méghozzá Havasi János, aki Havasi Bertalannak, Orbán sajtófőnökének az apja.

A Népszabadság ír a kinevezésről, amit már szeptember végén nyilvánosságra hoztak. A lap szerint ez azért nem keltett akkor különösebb feltűnést annak ellenére sem, hogy közismerten ő a miniszterelnök sűrűn emlegetett sajtósa, Havasi Bertalan édesapja, mivel egyszer már, az Antall-kormány idején, dolgozott a Párizsi Magyar Intézetben igazgatóhelyettesként.

Havasi hosszú évek óta dolgozik újságíróként, 1978-ban a baranyai megyei lap, a Dunántúli Napló szerkesztőségénél kezdett, de dolgozott átmenetileg a pécsi Jelenkor olvasószerkesztőjeként, amely akkoriban az ország talán legfontosabb irodalmi lapja volt.

2008-ban Havasi János megpályázta az MTV elnökségét, és megszerezte a fideszes kuratóriumi tagok támogatását, az SZDSZ delegáltja fel is említette a közte és az akkoriban a Fidesz sajtóosztályát vezető Havasi Bertalan közti, közeli rokonságot, Havasi János azonban tagadta, hogy a kormánypártok támogatásában bármilyen szerepet játszott volna ez a kapcsolat.

„Még a fiamat sem kérdeztem meg, mielőtt beadtam a pályázatomat. Ha hiszi, ha nem, őt is csak akkor kérdezték meg, hogy rokonok vagyunk-e, amikor már eldöntött kérdés volt, hogy megkapom a szavazatokat. A fiam is szuverén ember, én is az vagyok, én nem vagyok bejáratos a Fidesz vezetői köreibe”, mondta akkor.

Ne legyünk igazságtalanok, ahogy a Népszabadság sem az, amikor megjegyzik: „a kulturális diplomácia mindeddig meg tudta őrizni szakmai autonómiája jó részét, azután is, hogy a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcához került a terület, és úgy tűnik, hogy Havasi János kinevezése is inkább csak rossz látszatokat kelt, semmint, hogy valódi aggodalomra adna okot.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.