Közélet

Magyarország az EU-integrációban és a menekültkérdésben is támogatja Macedóniát

szijjarto(3)(650x433).jpg (Array)
szijjarto(3)(650x433).jpg (Array)

Magyarország segítséget nyújt Macedóniának a bevándorlási hullám megfékezésében és az ország biztonságának megtartásában – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken, miután Szijjártó Péter tárcavezető tárgyalt macedón kollégájával, Nikola Poposzkival.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nikola Poposzki a megbeszélésén egyetértett abban, hogy az illegális bevándorlók ellenőrizetlen és korlátlan beáramlása komoly biztonsági és gazdasági kockázatot jelent egész Európának. Magyarázatuk szerint Európa jelenleg védtelen, hiszen a terrorszervezetek könnyedén kihasználják a bevándorlási válságot “harcosaik eljuttatására.”

A magyar kormány nonszensznek tartja

A külügyi tárca közleménye szerint Magyarország továbbra is támogatja Macedónia európai és euroatlanti integrációját, mivel az nélkülözhetetlen a térség stabilitásához.

Nonszensznek tartja a magyar kormány, hogy bár Macedónia tizenegy éve EU-tagjelölt, a csatlakozási tárgyalások mégsem kezdődtek, ezért kezdeményezzük azok idei megindítását

– közölte Szijjártó Péter. A két miniszter továbbá tárgyalt magyar vállalatok bevonásáról Macedónia energetikai rendszerének fejlesztési beruházásaiba – áll a KKM közleményében.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban tárgyalt Nikola Gruevszki macedón kormányfővel. A magyar miniszterelnök ugyancsak a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját sürgette, továbbá kijelentette, hogy Magyarország stratégiailag abban érdekelt, hogy a közte és Görögország közötti nyugat-balkáni terület minden országa tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak, hiszen ma “űr tátong” Magyarország és Görögország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik