Közélet
Gyurcsány Ferenc (Array)

Gyurcsány: „hittérítő munkát folytatunk demokratikus apostolokként”

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 20. 15:44

Nem fülke-, hanem alkotmányos forradalomra van szükség Magyarországon Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint, aki az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja pénteki budapesti konferenciáján beszélt erről.

A volt kormányfő azt mondta, ennek szükségességéről meggyőzni a polgárokat “nehéz munka lesz”. Arról, hogy vidékre indul a konferenciáról, kijelentette, “hittérítő munkát folytatunk demokratikus apostolokként”. Azt, hogy tényleges forradalommal döntsék meg a rendszert, a politikus azzal utasította el, hogy erőszak és vér nélkül akarnak győzni, visszaállítani a demokráciát. A jogszabályok átalakításával összefüggésben kijelentette:

“Nem lehet a jogállam sérelmét, az alkotmányosság sérelmét egy másik sérelemmel helyretenni.”

Jövő februárban jön a “kvázi kormányprogram”

Gyurcsány szerint a DK talán az egyetlen párt ma, amelyik folyamatosan hangsúlyozza, hogy “ez a kormány mindennap árt az országnak, ezért aztán az az érdekünk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, ez a kormány menjen”. A DK elnöke már nem gondolja, hogy az alkotmányos keretekben “nagyjából ott kell folytatni, ahol 2010-ben abbahagytuk“, hanem bonyolultabb, összetettebb, többlépcsős, a 2010-es állapotokat felülíró megoldásokra van szükség. Hozzátette: jövő februárra készül el új pártprogramjuk, amely “kvázi kormányprogram”.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy lehetetlen és nem is volna jó” az 1989-es alkotmányos alapokhoz visszatérni, hiszen” a 21. század európai polgára nem elégszik már meg azzal, hogy négyévente egyszer szóljon bele az állam ügyeibe. A közvetlen demokrácia kiterjesztése, erősítése ellen szóló érveket cáfolva a politikus azt hangsúlyozta az Európai demokrácia kontra illiberális állam című tanácskozáson, hogy ez a folyamat az utóbbi két évtized során Európában vagy Észak-Amerikában sehol nem vezetett a demokrácia sérelméhez vagy diktatúrához.

“Meg kell értetni az emberekkel, ha változásra van szükség” – mondta, hozzátéve, a népszavazás nem akadályozza a kormány munkáját, hanem arra készteti a hatalmat, hogy meg kell szerezni az egyes lépésekhez a társadalom többségének támogatását. Szerinte valótlan az a kifogás, hogy az emberek nem elé informáltak, hogy dönteni tudjanak, a költségek kapcsán pedig megjegyezte, olcsóbbá tesz egy népszavazást, hogy a lakosság jelentős hányada interneten keresztül is véleményt tud nyilvánítani. A kormányra kerülve növelné a közvetlen demokrácia szerepét Magyarországon – mondta Molnár Csaba.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.