Közélet

Szombathelynek is ígért stadiont Orbán

Meg multifunkcionális városi telephelyet, bár ő se tudja, az mit jelent. De a polgármester szerint fontos, úgyhogy lesz rá másfél milliárd forint.

Szombathelyre látogatott Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében, ami rendszerint arról szól, hogy milliárdos fejlesztéseket jelentenek be a polgármesterrel közösen. A miniszterelnök most Puskás Tivadarral állt ki, az Index szerint egyebek mellett arról is szó volt, hogy a város elérte a teljes foglalkoztatottságot, így új munkaerőre lesz szükség, amihez rendezni kell a lakáshelyzetet.

Másfél milliárd forint jut majd multifunkcionális városi telephely létrehozására. „Jelentsen ez bármit” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy neki azt mondta a polgármester, hogy ez fontos, így erre is lesz pénz. Ahogy többmilliárd forintos beruházás keretében megoldják a város környékének árvízvédelmét is.

A városfejlesztés részeként, állami beruházás keretében áthelyezik a buszpályaudvart a vasútállomás közelébe. Lesz pénz focira is, az Illés Akadémia fejlesztésre kap támogatást, megépül a stadion és a hozzá tartozó épületek is. 2,6 milliárd forint juthat a városi fedett uszoda és termálfürdő építésére is, amiről még a pénzügyminiszterrel egyeztet a kormányfő.

Szombathelynek is ígért Orbán új utat: a 86-os utat négy sávon viszik Szombathelyig és még tovább – Kőszeggel is összekötik a várost.

Orbán azt mondta: mivel közel van Ausztria, a szombathelyiek átjárnak és látják, milyen az osztrák életszínvonal. A hátrányt 25 év alatt nem lehet ledolgozni, de Orbán azt mondta: a kormány azon van, hogy a különbség csökkenjen. A város az elmúlt években 45 százalékkal növelte adóbevételeit, és nem adóemeléssel, hanem a gazdaság bővülésével – közölte. Hozzátette, hogy ehhez az is kellett, hogy 2012-ben a város közel húszmilliárdos tartozását átvállalja az állam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik