Közélet

Saját csapdájába sétált bele a kormány a földtörvénnyel

Két éve bebetonozták Simicska Lajos érdekeltségeinek rendkívül alacsony földbérleti díját, most kétharmad kellene ahhoz, hogy fel lehessen emelni.

Nem lesz visszamenőleges földbérletidíj-emelés, a parlament ugyanis nem szavazta meg az erre vonatkozó fideszes javaslatot – írja a Népszabadság.

Hétfőn írtunk arról, hogy megkezdődtek a földárverések, Győrben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. által bérelt földekre lehetett licitálni elsőként. Csakhogy az eladott területeket 2051-ig még a cég bérli, mégpedig nagyon kedvező áron, és a 2013 decembere óta hatályos földforgalmi törvény nem engedi meg a korábban megkötött földbérleti szerződések utólagos módosítását, így az új tulajdonosok még 36 évig nem használhatják földjüket, az érte kapott pénz viszont feltehetően a földvásárlásra felvett hitel kamataira sem elég.

Orbánék ezzel valószínűleg saját politikai kedvezményezettjeiket védték volna, de nem számoltak azzal, hogy Simicska kegyvesztetté válik. Győrffy Balázs, az Agrárkamara fideszes elnöke előterjesztett egy törvényjavaslatot, mely lehetővé tette volna, hogy az új tulajdonosok piaci szintre emeljék a régi bérlők által fizetett bérleti díjakat, ugyanakkor a 2013 decemberében elfogadott törvény nem engedi meg a korábban megkötött földbérleti szerződések utólagos módosítását.

Ahhoz, hogy a bérleti szerződésekhez hozzányúljanak, kétharmados szavazattöbbségre lett volna szükség, de a Fidesznek ez már nincs meg, az ellenzék pedig nem szavazta meg Győrffy előterjesztését. A kormánypárti képviselő azt mondta: az ellenzék a gazdák ellen fordult, a magyar nagygazdaságok, Simicska Lajos és érdekeltségi köreinek kiszolgálójává vált. Az LMP-s Sallai R. Benedek viszont kijelentette: nem kívánnak asszisztálni a Fidesz maffiaháborújának újabb epizódjához, és nem fogják kimenteni a kormányt a saját maga állította csapdából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik