Közélet

Hiába a béremelés, nemzetközi szinten rosszul keresnek az egyetemi oktatók

A minőségi felsőoktatáshoz elengedhetetlen a docensek és a professzorok fizetésének rendezése – nyilatkozta Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke a Magyar Idők keddi számában. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemrégiben jelentette be: minden egyetemi és főiskolai oktató 2018 januárjáig összesen 27 százalékos növekedésre számíthat, amelyre 15 milliárdos pluszforrást biztosít az állam.

Bódis József komoly sikernek nevezte a döntést, amelynek köszönhetően most januártól 15, 2017-ben és 2018-ban további 5-5 százalékkal emelkednek a fizetések. Hozzátette: nemzetközi viszonylatban továbbra sem lesznek kiugróan magasak a jövedelmek, de az alacsony infláció miatt érezhetően emelkedni fog a bérek értéke.

A képzési és kimeneti követelményekkel kapcsolatos feladatokról elmondta, a felsőoktatásért felelős államtitkárság kérte fel a testületet, hogy a szakstruktúráról szóló rendeletnek megfelelően készítse el a követelményeket mind a 383 szak esetében. Az MRK november 30-ig várja azon szervezetek jelentkezését, amelyek részt akarnak venni a munkában. Az új szakstruktúrához igazodó képzési és kimeneti követelményeket 2017 szeptemberétől vezethetik be.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik