Közélet

Feminista filozófia workshop

2015. november 18-án, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Filozófiatudományi Osztály egész napos Feminista Filozófia Workshopján mindenkinek ott kell lenni, akinek fontos a társadalmi egyenlőség és a társadalmi, valamint az egyéni felszabadulás és fejlődés kérdése.

Azért fontos részt venni olyan vitákon, workshopokon, beszélgetéseken, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi igazságosság a téma, mert minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy a személyes életünk felvirágoztatásához szükséges gondolatokat, az azt körülvevő eszmerendszert megismerjük és magunkévá tegyük.

A feministák jól tudják ezt és sietnek eleget tenni minden hívásnak, ha társadalmi párbeszédben vehetnek részt. Ezért gondolom, hogy a 2015. november 18-án, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Filozófiatudományi Osztály egész napos Feminista Filozófia Workshopján mindenkinek ott kell lenni, akinek fontos a társadalmi egyenlőség és a társadalmi, valamint az egyéni felszabadulás és fejlődés kérdése.

A két részből álló program első felében regisztrációhoz kötött szekciókon vehetnek részt az érdeklődők. Az egyes szekciók előadásból és – ajánlott olvasmány alapján – beszélgetésből állnak.

Joó Mária bevezető előadása – A feminizimus régen és ma – után Kovács Ágnest hallgathatjuk. Kétféle megközelítésben mutatja be a feminizmus, a tudomány és a filozófia kapcsolatát. Vermes Mária azt vizsgálja, létezik-e sajátosan női tapasztalás és kifejezés és mennyire kötődik a tapasztalat a test szerveihez, működéséhez? A workshop első részét Joó Mária zárja, a női identitás politikája és azok vitája a téma, vagyis arra kapunk választ, a feminista mozgalmak nyomán megjelenő politikák hogyan kívántak az azonosság, majd a különbözőség elismerése révén választ adni arra a tradicionális ábrázolásra, melyben a női identitás az emberi természet fogalmán belül csökkent értékű változatként jelent, jelenik meg.

A workshop második része délután hatkor kezdődik. A záró vita nyitott esemény, nincs regisztrációhoz kötve. Négy résztvevője a feminizmushoz való közelítésmódokról folytatnak eszmecserét.  A vitapartnerek:  Antoni Rita, Bakó Beáta, Kölnei Lívia, Réz Anna.

A workshop délelőtt fél tizenegykor kezdődik, helyszíne a Central Médiacsoport székháza (Bp., Montevideo u. 9., Brüsszel terem – a bejárattól balra) A programon a részvétel ingyenes.

Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/957566007646563/

Előadók

Joó Mária filozófus, az ELTE BTK oktatója 1979 óta. A feminizmus egyik legelismertebb hazai képviselője, az Emberi természet, női természet című könyv szerzője. Rendszeresen tart órákat feminizmus témakörben.

Kovács Ágnes a CEU Gender Studies tanszékén doktorjelölt. Az ELTE TTK-n a „Feminista tudománykritika” c. tárgy oktatója négy évig.

Vermes Katalin filozófus, a TE docense, doktori disszertációját A test éthosza címmel írta.

A vita résztvevői

Antoni Rita az SZTE doktorjelöltje, a Nőkért Egyesület elnöke, az egyesület honlapjának főszerkesztője

Bakó Beáta újságíró, szerkesztő (Mandiner), a PPKE Jog- és Államtudományi Doktori Iskola doktorandusza

Kölnei Lívia művészettörténész és orvostörténész, a Talita keresztény női magazin (http://talita.hu) szerkesztője

Réz Anna filozófus, az ELTE BTK adjunktusa, az üvegplafon blog szerkesztője

A szervező

A DOSz Filozófiatudományi Osztálya 2013 júniusában alakult meg az ELTE BTK Filozófia Intézetében. Az Osztály elsődleges és magától értődő célkitűzése a szakterületen munkálkodó doktoranduszok, illetve doktorjelöltek integrációja. Éppen ezért az osztály olyan, a tehetséggondozást biztosító szakmai fórumok megteremtésén fáradozik, mely az összes doktori iskola doktorandusz hallgatója számára lehetőséget nyújt a fejlődésre és a bemutatkozásra.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik