Közélet

Kürtőskalács-háború jöhet Romániával

Hagyományos román termékként regisztráltatnák a kürtőskalácsot az EU-ban. Magyarországon is próbálkoztak vele, de a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a kezdeményezést.

A romániai agrárminiszter-jelölt hagyományos román termékként regisztráltatná a kürtőskalácsot az Európai Unióban – tudósít a Népszabadság. A Mediafax hírügynökség szerint Achim Irimescu magyar hivatalos személyekkel is egyeztetett, akikkel egyetértettek abban, hogy a kürtőskalács romániai termék, ugyanakkor hozzátette, nem találtak még olyan civil szervezetet, amely felvállalta volna a promócióját.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, korábbi mezőgazdasági államtitkár is részt vett Irimescu miniszterjelölti meghallgatásán. Azt mondta róla: nagy brüsszeli tapasztalattal rendelkezik, jól ismeri az uniós szabályokat és lehetőségeket.

Ugyanakkor a Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület is kezdeményezte a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál 2013-ban, hogy hagyományos magyar termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az EU-ban. A szaktestület kimondottan azzal a szándékkal alakult, hogy védettséget szerezzen a székely-magyar süteménynek. Ugyanakkor a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a kérést, mondván, hogy a kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, egy adott termékcsoport általájnos jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést széleskörűen használják, ezért az ide vonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be – közölte tavaly nyáron a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik