Közélet

A párizsi tragédia miatt változtat szabályain a Facebook

A francia eseményekre reagálva a Facebook bekapcsolta a Safety Check elnevezésű lehetőséget, amely segít jelezni a világ és szeretteink felé, hogy egy tragédia környékén mi magunk, vagy ismerőseink jól vagyunk-e. Eddig csak természeti katasztrófák esetén működött a megoldás, Párizs miatt azonban szélesedett a felhasználási kör.

Ahogy a Facebookon sokan mások, így Mark Zuckerberg is a francia nemzeti színekkel megtoldott profilképre váltott. A fotó alatti bejegyzése azonban egy fontos változtatást is jelez a közösségi oldal működésében. A Facewbookon korábban is lehetett használni a Safety Check nevű funkciót, amely különféle katasztrófa-sújtotta területeken tartózkodók számára adta meg a lehetőséget arra, hogy jelezze saját testi épségét, vagy bejelöljön másokat is, akinek biztonságáról a felhasználó meggyőződött.

A Safety Check a párizsi merénylettel kapcsolatban is érvénybe lépett, ám ezzel kapcsolatban többen is kritikákat fogalmazhattak meg, mivel Zuckerberg az átszínezett profilkép alatt így fogalmaz:

Sokan teljesen jogosan kérdezték, miért tettük lehetővé a Safety Check alkalmazását Párizzsal kapcsolatban, míg Bejrútban és egyéb helyeken nem. A tegnapi napig a szabályzatunk szerint a Safety Check-et csak természeti katasztrófák esetén lehetett alkalmazni, de most megváltoztattuk ezt, és további emberi katasztrófák esetén is aktiváljuk majd. (…) Köszönöm mindenkinek, aki megkeresett kérdéseivel és aggodalmaival. Igazatok van abban, hogy jóval több egyéb fontos konfliktus van még szerte a világon. Mindenkivel egyenlően törődünk, és keményen dolgozunk azon, hogy segítsünk a szenvedőknek minden lehetséges hasonló helyzetben.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Facebook nem ítélkezésből nem engedélyezte a Safety Check használatát korábbi háborús vagy terrorcselekmények helyszínén, de mostantól, Párizs szomorú apropójából már nem csak természeti katasztrófák esetén lesz elérhető a felhasználók biztonságát jelentő lehetőség, melynek használatáról külön oldalon részletesen is tájékoztatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik