Közélet

A hírszerzésről kell beszámolnia Lázárnak, de a Századvégről is kérdezhetik

Vélhetően a Századvég szerződéseiről és a minősített adatokhoz való hozzáféréséről is kérdezhetik majd Lázár Jánost a nemzetbiztonsági bizottság képviselői hamarosan, írja a Magyar Nemzet. A lapnak Molnár Zsolt, a biztottság szocialista elnöke mondta el, hogy Lázárt meghívták, mert félévente be kell számolnia az alá tartozó polgári hírszerzés teljesítményéről.

Lázár Jánosnak az IH-ról kell tájékoztatót tartania, az ellenzéki képviselők viszont már korábban jelezték, hogy a Századvég-ügy kapcsán is lenne kérdésük a miniszterhez. Az LMP-s Szél Bernadett például külön kezdeményezte, hogy a bizottság előtt válaszoljon az elmúlt időszakban megjelent hírekre.

Nemrég derült ki, hogy a Századvég összesen 21 vezetője és munkatársa 2013 és 2014 óta rendelkezik a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítással, a cég telephelye pedig a minősített adatok kezelését lehetővé tevő engedéllyel. Úgy tudni, átesett az átvilágításon, vagyis láthat minősített iratokat a Századvég alapítványt vezető háromfős kuratórium: Lánczi András elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf elnökhelyettes és G. Fodor Gábor stratégiai igazgató.

A lap szerint az ellenzéki képviselők arra kíváncsiak, hogy a korábbi időszakban – 2010 és 2013 között – kapott-e a Századvég titokkörbe tartozó információkat a tanulmányai, előrejelzései elkészítéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik