Közélet

Szijjártó szerint egyedül Magyarország tudta megállítani a menekülthullámot

Mi vagyunk jó pályán – jelentette ki a külügyminiszter.

Egyedül Magyarország mondhatja el magáról az EU-tagállamok közül, hogy sikerült megállítania a bevándorlási hullámot – jelentette ki Szijjártó Péter az M1 adásában.

A külügyminiszter elmondta: Berlin nem reagált Orbán Viktor azon nyilatkozatára, mely szerint „Angela Merkel egyetlen mondattal le tudná állítani a menekülthullámot, ha kijelentené, hogy Németország megtelt”. Pedig az Európába igyekvő bevándorlók döntő többsége Németországba akar eljutni, ezzel pedig a motivációjuk egy jelentős részét elvesztenék – vélekedett Szijjártó.

Arra is emlékeztetett, hogy Angela Merkel azt mondta: megtalálják a megoldást a migrációs válságra. A külügyminiszter szerint Magyarország megtalálta, mert csak hazánk mondhatja el magáról az EU-ban, hogy sikerült nullára redukálni a korábban napi 6-10 ezres bevándorlási hullámot. „Kiderült, hogy mi vagyunk jó pályán, az európai intézmények pedig rossz pályán vannak ebből a szempontból” – mondta. Szijjártó szerint valódi probléma Európában, hogy ha valaki „nevén nevezi a dolgokat, akkor erőteljes támadásnak lesz azonnal kitéve”.

Szijjártó pénteken Angela Merkelt és az osztrák védelmi minisztert is bírálta, erről itt írtunk. A magyar külügyminiszter szavaira reagálva Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke úgy reagált, hogy az nem a menekültválság megoldása, hogy idegenek nem jöhetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik