Közélet

Simicskáék megdöbbentek a külföldi birtokosokon

Míg földbérlőknél megtiltják a külföldi tulajdonrészt, addig tulajdonosként külföldieket odaengednek a földárverésekre – írta Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt.

A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. megdöbbenve értesült róla, hogy miközben az ő bérleti szerződéseikben a magyar állam kifejezetten tiltja, hogy földjeiken, illetve az azokat kezelő cégekben külföldiek tulajdont szerezzenek, az induló földárveréseken nem magyar állampolgárok is részt vehetnek – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A Nyerges Zsolt, a Mezort Zrt. elnöke, Simicska Lajos üzlettársa szerint Magyarország egyik vezető agrárcégeként nem értik, hogyan lehetséges, hogy most külföldiek is vásárolhatnak a magyar termőföldekből, miközben a Mezort csoporttal kötött szerződésekben a magyar állam kifejezetten megtiltja, hogy az általunk bérelt földekben, illetve az azokat kezelő társaságokban külföldi cégek vagy magánszemélyek bármilyen formában részesedést szerezzenek.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a heti Kormányinfón mondta el, hogy az Európai Bizottság (EB) ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken.

Szerinte az MSZP és a Jobbik jelentette fel a magyar kormányt az Alkotmánybíróság mellett az EB-nél, amely konzultáció keretében jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar és az uniós szabályoknak megfelelően külföldiek is vásárolhassanak földet, de a két ellenzéki párt feljelentését egyéb tekintetben elutasítja.

Az MSZP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő

hazudott, amikor azt állította, hogy az MSZP Brüsszelhez fordult az állami földek értékesítését szabályozó kormányrendelettel kapcsolatban.

Magyarországon 105 ezer földműves van regisztrálva, közülük 222 a nem magyar – zömében osztrák, német és román – állampolgárságú. A miniszterelnök felkérésére jelentést készítetettek arról, ki ez a 222 ember, és azt tapasztalták, sok olyan van köztük, akinek magyar a neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik