Közélet

Kiderült, nem is annyira könnyű a közmunkásoknak, mint mondják

A közfoglalkoztatottak mindössze 13,3 százaléka tud elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon a közmunka-programból való kilépés utáni fél éven belül, írta pénteken a Magyar Nemzet egy, a Belügyminisztérium honlapján elérhető tanulmány kivonatára hivatkozva.

Az elemzés szerint – amelynek alapja a cikk szerint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatbázisa – a korábban közfoglalkoztatottként dolgozók 45,8 százaléka a közmunkából való kilépés utáni 180. napon még mindig regisztrált munkanélküli volt, egyharmaduk újra közfoglalkoztatott lett, 6,7 százalékuk nem dolgozott és munkanélküliként sem regisztráltatta magát.

Az elemzés alapján a nők nagyobb arányban tudtak elhelyezkedni, mint a férfiak és munkanélküliként is többen regisztráltatták magukat.

Az életkort vizsgálva a 25 év alattiak vannak a legjobb helyzetben: 16,8 százalékuk talált munkát és 29 százalék lett újra közfoglalkoztatott. A 44 év felettiek helyzete ennél jóval rosszabb: a korosztály alig egytizede dolgozott.

Kiderült az is, hogy a legfeljebb általános iskolai végzettség növeli a munkanélküliség valószínűségét, legnagyobb arányban az érettségizettek és felsőfokú iskolát végzettek találnak munkát a nyílt munkaerőpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik