Közélet

Orbánnak nem kell orvos, gyógyszerész, de annak sem, aki lát éhező gyereket

Hegedűs Zsuzsa (hegedűs zsuzsa, minden gyerek lakjon jól alapítvány, )
Hegedűs Zsuzsa (hegedűs zsuzsa, minden gyerek lakjon jól alapítvány, )
Főtanácsadója szerint Orbán kerítése jó, plakátkampánya rossz, az éhező gyerek kevesebb.

A Nemzeti Minimum program meghirdetői elavult, 2008-as statisztikákból dolgoztak – mondja a Heti Válasznak a kormányfő főtanácsadója, aki úgy tudja, a KSH még idén előáll a gyermekszegénység friss adataival. Hegedűs Zsuzsa úgy látja, az Orbán-kormány nagyon sokat tett a gyermekéhezés felszámolásáért, bár van még mit tenni. Az ingyenes étkezésre jogosító egy főre jutó nettó jövedelmet „legalább az Eurostat magyarországi szegénységi küszöbéig 69 900 forintig kell emelni” az iskolásoknál. A kormány felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést.

Magyarországon éhező gyerekek szociológiai értelemben azonosítható sokasága nem létezik. A Nemzeti Minimum program követelése, hogy törvényi úton teremtsék meg a magyarországi gyerekek mindennapos, rendszeres, minőségi étkeztetésének feltételeit, és garantálják ehhez a forrásokat, valójában teljesített vágy.

Kérdésre válaszolva a szociológus elismeri, hogy nem kell szemorvoshoz, gyógyszerészhez fordulnia annak sem, aki mégis lát éhező gyereket. Azt sem állítja, hogy kevés lenne az éhező gyerek, csakhogy szerinte ez nem a rendszer hibája, hanem a szülőké. Nem gondolja, hogy a Nemzeti Minimum provokáció lett volna, és azt is támogatná, ha a politika konszenzusra jutna. Egy átfogó törvényhez négy pontot javasol.

„A mindenkori kormány köteles biztosítani legalább az Eurostat szerinti szegénységi küszöb alatt élő gyermekeknek járó ingyenes étkezést; a fejkvóták inflációkövetését; a szünidei ellátást; valamint az önkormányzatokra, illetve a védőnői hálózatra kirótt jelentési kötelezettséget, mely biztosítja a rendszerből kimaradó gyermekek ellátását.”

Hegedűs megvalósíthatatlannak tartja a szocialisták 50 százalékos minimálbér-emelési javaslatát. Szerinte azzal hihetetlenül emelkedne a munkanélküliség, mert nincs olyan rendszer, amely 10 százalékosnál nagyobb emelést elbírna. A főtanácsadó – az egykori „Tégy a gyűlölet ellen!” akció szervezője – a menekültellenes kampányt elhibázottnak nevezi, meggyőződése, hogy a külföldi támadások egy része is abból következett. A kerítést elfogadja, szerinte Orbán Viktor is világossá tette, hogy abban nem a megoldást látja, csak a helyzet pillanatnyi kezelését. Szerinte a Hiller István kerítéses nyilatkozata után nagykoalíciót emlegetők csak a Jobbiknak kedveznek, bár a párbeszédet őt is támogatná.

Az országnak jót tenne, ha fontos témákról értelmes beszéd folyna, s a politikusok nem örök kampányüzemmódban ütlegelnék egymást.

Az új kormányzati szerkezetben – a miniszterelnök közvetlen munkatársaként – Rogán Antal lesz a munkaadója. Az új bizalmi köröket és Lázár János lefokozásáról szóló kérdésre, Hegedűs Zsuzsa a legfrissebb Heti Válaszban azt mondja, miniszterként Lázár a helyén maradt, a politikai irányítást azonban a miniszterelnök saját kezébe vette vissza. A változás nem látványos, de jelentős.

Hegedűs Zsuzsa az interjúban arról is beszél, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány programja (csibe, malac, vetőmag osztása) működik, nem enyészett el, az általuk megcélzott települések 85 százalékát már elérték.  Azt mondja, nem tűri a nyilvánosságot, amit üzent a szendrői polgármesternek, aki szerint kidobott pénz az arra szánt összeg.

Érdekes, hogy e témánál 42 ezer halmozottan hátrányos helyzetű családról beszél. Lapunknak a főtanácsadó három éve azt mondta, hogy több mint hatvannégyezer gyermekvédelmi támogatásra szoruló család él csak a 47 leghátrányosabb kistérségben. Akkori reményei szerint 2014-re már egy gyerek sem maradt volna éhen ezekben a falvakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik