Közélet

Nem a mostani kormány a legtitkolózóbb

A titkosítás lejártával kiderült: Bajnaiék titkosított határozatokban támogattak beruházásokat, melyekből több elúszott. Az első szabadon választott kormány pedig még ezrével hozta a titkos döntéseket.

Tavaly május óta 32 titkos határozatot hozott a kormány – írja az Origo. Az ilyen döntéseknek nemcsak a pontos tartalma, de még a témája sem nyilvános, csak a darabszámuk tudható. Az előző ciklusban 72 titkos határozatot hozott a kabinet, míg 2006 és 2010 között a baloldali kormányok összesen 51-et. Az Antall József, majd Boross Péter vezette MDF-kabinet még jóval több, 2299 titkos döntést hozott, a Horn-kormány már csak 486-ot, míg az első Orbán-kabinet 380-at. 2002 és 2006 közt a szocialista kormányok 339 határozatot titkosítottak.

Még a kormányzat és az államigazgatás alsóbb szintjein dolgozók sem tudják, miről szólnak ezek a határozatok. Egy jogszabályt akkor titkosítanak, ha a kormány megítélése szerint nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné az ország érdekeit – például hadititkokra, nemzetbiztonsági jellegű információkra vonatkoznak.

A portál kikérte azokat a kormánydöntéseket, melyeket a Bajnai-kormány idején hoztak és azóta lejárt a titkosításuk. Mind a hét határozat „nagybefektetők magyarországi beruházásainak támogatásáról” szólnak, a döntésekkel 16 vállalkozásnak összesen több mint 11,5 milliárd forintot juttattak. Nagyobb összeg jutott a PCP Zöldenergia Zrt-nek, mely az ország 25 településére vonatkozóan, 160-160 milliós beruházásösztönzési támogatást kapott, a TEVA Gyógyszertár Zrt-nek pedig másfélmilliárdot fizettek termelő- és kutatókapacitásának bővítésére.

A Via One Európa Holding Zrt. 750 milliós támogatást kapott mobilkommunikációs szoftverfejlesztő központ létesítésére, de az amerikai-brit-belga tulajdonosi körrel rendelkező cég ellen a döntés után alig négy hónappal felszámolási eljárást kezdeményeztek adósságai miatt – derült ki. A három magánszemély tulajdonolta Szemes Invest Kft-nek pedig 300 milliót fizettek ki „komplex turisztikai attrakció létrehozására”, de a cégnek az utóbbi öt évben semmi árbevétele nem volt és folyamatosan veszteséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik