Közélet

Fidesz: az ellenzéki “gazdaellenes liga” külföldieknek adná a magyar földet

A Fidesz szerint az ellenzék “gazdaellenes ligája” külföldiek és spekulánsok kezére akarja juttatni a magyar termőföldet.

Győrffy Balázs, a kormánypárt országgyűlési képviselője – egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: “az MSZP és a Jobbik sikeresen támadta meg a magyar gazdákat Brüsszelben és az Alkotmánybíróságon”. A kormány ugyanis rendeletében ki akart építeni “egy pótlólagos védelmi vonalat”, hogy az eladó állami földek november 16-án induló licitjein külföldi állampolgárok ne vehessenek részt. Az ellenzék lobbijával azonban “sikerült ennek a kormányzati célnak az irányát megváltoztatni” – fogalmazott.

A fideszes politikus jelezte, a külföldiek közül azok szerezhetnek termőföldtulajdont, akik Magyarországon bejegyzett földművesek. Közölte, 222 ilyen emberről van tudomása, akik a liciteken is részt vehetnek majd.

Győrffy Balázs azonban hangsúlyozta: a földforgalmi törvény kellő garanciákat tartalmaz, amelyek megvédik a magyar gazdálkodókat és a magyar termőföldet.

Jobbik: a kormány azonnal állítsa le az állami földek eladását

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy azonnal állítsa le az állami földek “privatizációját” és vonja vissza a külföldiek földszerzését engedélyező kormányhatározat-módosítást – közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel.

Magyar Zoltán közleménye szerint a Fidesz ismét hazudott, mert külföldiek számára is lehetőséget teremt a földvásárlásra a kormánypárt földtörvénye.

A képviselő azt írta: csak nemzeti önfeladásként lehet értelmezni a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt, kedden megjelent és szerdával hatályos kormányhatározatot. A határozat úgy módosítja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) tartozó földek árverését szabályozó passzust, hogy kikerül a szövegből a magyar állampolgárságú kitétel és valamennyi uniós tagállam polgára jogosult lesz a földszerzésre – magyarázta.

Magyar Zoltán szerint sem a kormány illetékese, sem az agrárkamara elnöke nem tagadta, hogy ennek eredményeként külföldiek kezébe kerülhet a hétfőn induló liciteken az állami föld.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt: ha a kormány nem állítja le az állami földek eladását, nem vonja vissza a kormányhatározat módosítását, azzal azt is beismeri, hogy a Fidesznek fontosabb a saját földesurai és a külföldiek kiszolgálása, mint a magyar föld magyar kézben tartása, vagyis a magyar emberek érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik