Közélet

Az MSZP tovább üti a Századvég-ügyet

A nemzetbiztonsági bizottság ülése után a testület szocialista elnöke szerint csak félig jártak sikerrel, a kormánypárti alelnök viszont lezártnak tekinti a tanácsadó alapítvány titokkezelési minősítését.

Lezártnak tekinti a Századvég-ügyet a nemzetbiztonsági bizottság részéről a parlamenti testület fideszes alelnöke, míg annak szocialista elnöke és ellenzéki tagjai egyaránt azt szorgalmazzák, hogy ha más fórumokon is, de foglalkozni kell még a kérdéssel.

Fidesz: politikai támadás

Németh Szilárd (Fidesz) a testület szerdai ülését követően újságíróknak nyilatkozva kijelentette: semmilyen adat vagy információ nem került elő arról, hogy a Századvég Alapítvány működése nemzetbiztonsági kockázatot jelentene vagy hogy működése jogszabályba ütközne, így a felvetést politikai támadásként értékeli.

A Belügyminisztérium és az Alkotmányvédelmi Hivatal a Századvég működésével kapcsolatban semmilyen államtitoksértést nem állapított meg. Nincs olyan adat, tényállás, amit az ellenzék feltételezett és a sajtóban megszellőztetett.

MSZP: 2013 előttről nincs válasz

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke viszont úgy fogalmazott: van Századvég-ügy, amelynek feltárásában a testület ülésén csak félig jártak sikerrel, ezért, ha más fórumokon is, de folytatni kell annak tisztázását, hozzájutott-e a 2010 és 2013 között minősített adatokhoz az alapítvány.

A Belügyminisztériumtól (BM) és a felügyelete alá tartozó szervektől kaptak tájékoztatást, amelyek azonban csak a 2013 nyarától történt eseményekről adhattak számot, mivel az tartozik a hatáskörükbe, így a korábbiakról nem szereztek ismereteket.

Amit tehát a BM-mel tisztázni lehetett, megtették – folytatta -, az igazán fontos kérdésekre azonban, amelyek több tárcát is érintenek, nem kaptak választ. Tisztázandónak ítélte, hogy a Századvég mikortól, kitől, miért és milyen összegű megbízást kapott, elvégezte-e ezért a feladatát, és annak során hozzájutott-e titkos információkhoz 2013 nyara előtt. Épp ezért pártjával más formában ezek feltárására törekszik a jövőben – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik