Közélet

Orbán: sokáig féloldalasak voltunk

A miniszterelnök szerint Magyarország nemzeti ipara láthatóan éledezik, "próbálgatja a szárnyait".

A kormányfő ezt kedden mondta Tiszaújvárosban, a Mol butadiénkinyerő üzemének ünnepélyes átadásán, ahol úgy fogalmazott, a magyar vegyipar a Molnak köszönhetően újraépül, “ezért fontos számunkra ez a vállalat, és a magyar kormány ezért viseli szívén a sorsát”.

A rendezvényen bejelentették azt is, hogy a Mol és a japán JSR Corporation vegyesvállalata várhatóan 2017-re egy több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban, ennek alapkövét is elhelyezték kedden. Orbán Viktor azt mondta, e megállapodásból azt olvassa ki: a magyar nemzeti ipar és annak legfontosabb szereplője, a Mol kellően megerősödött ahhoz, hogy egyenrangú partnere legyen nagy nemzetközi cégeknek. “Aki a Mollal köt szövetséget, az egyúttal Magyarországgal és a magyar emberekkel köt egy erős és sikerhez vezető szövetséget.”

A miniszterelnök szerint egy gazdaság akkor stabil, válságálló, ha az erejét egyszerre adják nagy nemzetközi és nemzeti cégek, de Magyarországról sokáig hiányoztak az utóbbi iparvállalatok, sokáig “féloldalasak voltunk”.

A Mol azonban kétségkívül olyan nemzeti iparvállalat, amely képes több milliárd forintos, foglalkoztatásbővítő beruházásokra – emelte ki Orbán Viktor, aki a két év alatt felépült butadiénüzemről szólva megjegyezte: a gyár képes lesz az összes Magyarországon működő gépjárműabroncsgyárat ellátni alapanyaggal.

Ez a beruházás úgy illeszkedik a magyar gazdaság rendszerébe, mint egy eddig hiányzó puzzle”, fogalmazott.

Hangoztatta azt is, hogy “Magyarországot ma gyakran úgy emlegetik, mint az egyik olyan országot, amely képes lehet az európai gazdaság lefulladó motorjának felpörgetésére a többi közép-európai gazdasággal közösen”. Magyarország stabil, az üzleti környezet kifejezetten alkalmas a fejlesztésekre, a kormány pedig támogatja, hogy a magyar vállalatok világcégekké nőjenek – mondta a kormányfő, kiemelve azt is, hogy csak a szaktudással rendelkező magyar munkásokkal lehet sikeres és gyarapodó az ország.

Színtelen, cseppfolyós

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója az ünnepségen elmondta, számításaik szerint a tiszaújvárosi butadiénüzem évi 6-10 milliárd forinttal növeli majd a Mol-csoport jövedelmezőségét. A Tiszaújvárosban kinyert butadiénből – amely egy színtelen, könnyen cseppfolyósítható gáz, és amelyet az etiléngyártás során keletkezett melléktermékből állítanak elő – évente 5 millió autóabroncsot készíthetnek majd – tájékoztatott.

A műgumigyárról közölte, az nagyságrendileg a kétszeresébe kerül majd a butadiénüzemnek, amely 35 milliárd forintos beruházással jött létre. A két tiszaújvárosi beruházás százmilliárd forintos nagyságrendű értéket képvisel, és Közép-Európa egyik legnagyobb ipari fejlesztése, hangsúlyozta Hernádi Zsolt.

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója azt is megemlítette, hogy az elmúlt 15 évben több mint 1850 milliárd forintot fektettek be Magyarországon, ennyivel járultak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. “Azt tesszük, amit helyesnek tartunk. Függetlenül az iparági széljárásoktól tudatosan fejlesztjük vállalatcsoportunkat.”

Kavaszaki Kouicsi, a japán JSR Corporation ügyvezető igazgatója a rendezvényen – amelyen részt vett Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete is – kiemelte, hogy Európában a környezettudatos fogyasztók miatt folyamatosan nő a kereslet az üzemanyag-hatékony gumiabroncsok iránt.

Szerinte Tiszaújváros kiváló helyszíne a műgumigyár-beruházásnak, amely az egyik legsikeresebb lesz cégük történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik