Közélet

Románia felől érkezhet az újabb menekülthullám

Elérte Szerbiát az újabb nagy bevándorlóáradat előőrse – írja a hirado.hu. A közszolgálati híroldal értesülései szerint a szerbek több száz buszt készülnek bevetni, hogy a lehető leggyorsabban a horvát határhoz tudják vinni az érkezőket. Egyes számítások szerint akár 50 ezren is úton lehetnek. Múlt héten a görög kompok legénységének sztrájkja miatt fékeződött az áradat.

A híroldal szerint lehetséges, hogy egy újabb határszakaszon keresztül indulnak el Magyarországra a menekültek, így a magyar-román határszakaszra különösen figyelnek a hatóságok. A múlt héten volt olyan nap, amikor négy határsértőt fogtak el a rendőrök, és ők mindannyian Románia felől jöttek.

A kormány hetek óta azt hangsúlyozza, hogy ha kell, akkor Románia felé is megépítik a kerítést. Az új útvonalat már az embercsempész-bandák tesztelhetik – mondta a Híradónak nyilatkozó szakértő. A bandák most új útvonalat keresnek, hogy váltani tudjanak, ha Szlovénia lezárja a határát. A szakértő azt is mondta: egyelőre az sem tántorítja el az embercsempészeket, hogy Magyarország kész a román határra is megépíteni a kerítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik