Közélet
AppleMark

Orbán a nyomor színéről, a gyermekéhezésről, a férfisorsról

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 09. 15:23

Szerinte az elmúlt 25 évben messze ők tették a legtöbbet a gyermekszegénység ellen.

A kormányfőt a jobbikos Dúró Dóra kérdezte az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Az ellenzéki politikus azt firtatta, támogatja-e a kormány, hogy a gyermekéhezés felszámolását célzó, a Nemzeti Minimum Programjáról című határozati javaslat a parlament elé kerüljön. Dúró Dóra jelezte, korábban a civil kezdeményezés mellett volt a fideszes Csöbör Katalin is, és a Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon.

Nemzeti ügyekben félre kellene tenni a pártpolitikát, ahogyan azt a Jobbik például a migránskérdésben is megtette.

Orbán Viktor válaszában elismerte, hogy a szegénység pártsemleges, felszámolása azonban szerinte nem az.

Valóban, a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van.

Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai állam, ahol a gyermekek 90 százaléka hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, “tehát nem éhezhet”, függetlenül szülei anyagi helyzetétől. 2010-ben nem volt példátlan a gyermekéhezés, ezért lett céljuk, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen. Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig idén ez az összeg 72 milliárd. 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, idén szeptember 1-jétől 318 ezer.

A közmunka sem mindenre megoldás

A szintén jobbikos Sneider Tamás azok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, akik még nem érték el az egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt, de fizikailag már nem tudják ellátni munkájukat. Példaként említette a mentősöket, tűzoltókat, sofőröket, akikre most 55-60 évesen közmunka vár. Az ellenzéki politikus azt kérdezte: “mikor lesz már valami érdemi változás, hogy ne ez legyen a férfiaknak az elkövetkező években, évtizedekben a sorsa?”

Orbán Viktor elismerte, kormánya nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot, de a kérdés jogos, hiszen senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas. Ugyanakkor az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását. Erre a helyzetre eszköz a közmunka, de azt – tette hozzá – ő sem tartja ideálisnak.

Arra kell törekedni, hogy emelkedjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy “fizikailag nem tökéletes állapotban is” értelmes munkájuk legyen az érintetteknek. Orbán szerint ilyen “életpályaszerű” szabályozások szükségesek a magáncégeknél

Viszonválaszában Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik szerint igenis megengedhető, hogy a férfiak is – hasonlóan a nőkhöz – hamarabb nyugdíjba vonulhassanak. A kormányfő erre reagálva megerősítette: mivel a kormánypártok vállalták a nyugdíjak értékének megőrzését, ezért nem folytathatnak olyan nyugdíjkorhatár-politikát, amellyel a már nyugdíjban lévők nyugdíja csökkenne.

Szerintem az önök javaslata ezt vonná maga után.

A nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása nem nyugdíj-, hanem családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak, amire egyébként a Jobbik nemmel szavazott – emlékeztetett.

Az MSZP-s Varga László azonnali kérdésében a kormányfő áprilisi miskolci ígéreteit kérte, mire Orbán Viktor közölte: a ciklus végéig, 2018-ig minden autópálya eljut az államhatárig. Az intermodális csomópont ügyében “forrásharcok” zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei, a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot megvizsgálják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.