Közélet

Trócsányi: támadható a kvóta

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 06. 21:46

Magyarország és Szlovákia joggal támadja meg a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntést, mert az szembemegy az Európai Tanács korábbi döntésével – mondta az igazságügyi miniszter.

Trócsányi Lászlót azzal kapcsolatban kérdezték az M1-en, hogy a Fidesz pénteken törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen. Az előterjesztés arra kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy két korábbi európai tanácsülésen még önkéntes kvótákról volt szó, ugyanakkor a belügyminiszterek tanácsa szeptember 22-én már kötelező kvótákról hozott döntést, ezt azonban nem tehette volna meg.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Tanács határozza meg azokat az orientációs jogalkotási feladatokat, amelyeken belül jogot kell alkotni.

A igazságügyi miniszter szerint azért is támadható a kötelező betelepítési kvótákról szóló uniós döntés, mert az a nemzeti szuverenitást érinti, és az ilyen kérdésekbe a nemzeti parlamenteket is be kellett volna vonni.

Trócsányi László közölte: bízik abban, hogy – a jogi érveket látva – Magyarország és Szlovákia mellett később más országok is belépnek majd a perbe.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy az uniós döntés a gyakorlatban nem is hajtható végre, mert embereket akaratuk ellenére nem lehet elhelyezni valamelyik országban, hiszen nem biztos, hogy még másnap is ott lesznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.