Közélet

BKV-s regisztrációs díjat fizettetne a gyerekekkel és a nyugdíjasokkal Tarlós?

Tarlos-Istvan(960x640)(6).jpg (Tarlós István)
Tarlos-Istvan(960x640)(6).jpg (Tarlós István)

Az Index birtokába került Tarlós István Orbán Viktornak írt levél, amelyet a főpolgármester mellett helyettese és négy kerületi polgármester is aláírt. Tarlós először arról ír, hogy a fővárosnak csak a város határáig van kötelezettsége a tömegközlekedési járatok biztosítására, azon kívül nem. Ennek ellenére a főváros megteszi ezt, azonban ezen 10 milliárd forintot bukik. A főpolgármester a helyzet megoldására két forgatókönyvet vázol: vagy átveszi az állam ezeket a járatokat vagy fizet. ha pedig egyik sem történik meg, a főváros az utazóközönségen vasalja be a hiányzó pénzt: az agglomerációs jegyek, bérletek árát ötszörösre kell növelni.

A BKV hiányának másik forrását az ingyen utazók jelentik. Bár az államnak kötelessége lenne kifizetni ezen utazások árkülönbözetét, Budapest mégis 9,3 milliárd forinttal kevesebb pénzt kap, mint amennyi járna. A főpolgármester levele szerint amennyiben az állam nem fizet, az érintetteknek – 100 ezer 6 év alatti gyereknek, 324 ezer 65 feletti nyugdíjasnak és 120 ezer fogyatékossággal élő személynek – havi egyszeri 1000-2000 forintos regisztrációs díjjal kellene hozzájárulni a tömegközlekedés költségeihez.

Fizetnének az autósok is, mint a katonatiszt

Tarlós az éves, 5000 forintos Budapest-matricával is pénzt szedne be, ezt a főváros határát átlépő autósoknak kellene megvásárolniuk. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a budapestieknek fizetniük kellene-e, arról azonban szó esik a levélben, hogy Budapesten belül létrehoznának egy belső zónát, aminek határát átlépve ismét csak fizetni kellene, méghozzá dugódíjat, aminek paramétereit még nem állapították meg.

A portál emlékeztet: Tarlós július elején, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait követően azt ígérte, hogy szeptember végére megegyezik a kormánnyal a tömegközlekedés hosszú távú finanszírozási modelljéről. A főpolgármester levelét szeptember közepén küldte el, akkor még két héten belül választ várt, ami azóta sem érkezett meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik