Közélet

Hiller utálja Orbán kerítését, de megvédte

Hiller István (Hiller István)
Hiller István (Hiller István)
Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint nem lehet ideológiai alapon közelíteni a bevándorlók kérdéséhez.

A szocialisták volt elnöke örömmel támogatna egy közös európai megoldást, de ilyen nincs. Az InfoRádió Aréna című műsorában Hiller István azt mondta, nem szereti, hogy az országhatáron kerítés van, de egyelőre nincs jobb megoldás.

Csak már mondjon valaki ennél jobbat! Nagyon szeretnék egy olyan európai uniós közös megoldást támogatni, magyarként és európaiként, ami erre a problémára akár csak alternatív megoldást nyújt. Én ennek híve lennék. De kérem, baloldaliként és magyar emberként is olyat nem tudok támogatni, ami nincs, csak arra azt mondjuk, hogy úgy általában egy európai uniós megoldás!

Szerinte felelősség van azon, hogy nem csak konferenciát kell összehívni, mert “a migránsok százezrei valamilyen oknál fogva nem hajlandók megvárni azt, hogy a konferencia valami eredményre vezessen”.

Az európai baloldalnak sincs egységes elképzelése, és szerinte a migrációra adott válasz nem is ideológiai kérdés.

Vannak olyan országok, itt a közelünkben is, ahol baloldali kormányok vannak, de másokkal ellentétben én itt nem ideológiai megfontolásokat látok. Hanem azt, hogy míg más ország határánál van a probléma, látok-hallok kijelentéseket, aztán amikor a migrációs hullám eléri a kijelentő politikus országhatárát is, mintha a gyakorlat 36 órán belül megdöntené az addigi kijelentéseket.

Hiller biztosra veszi, hogy Európa hosszú távon is akkor tud integrálni, ha az uniós állampolgárok is ezt akarják és nem csak a politika egy szintje.

Különben a politikai döntéshozó és az őt megválasztó tömegek mögött olyan törés lesz – bizonyos helyeken már van is – ami szinte kezelhetetlenné teszi egy adott ország belpolitikáját”.

Állhat még 25-30 százalékon az MSZP

Hiller István sem elégedett pártja jelenlegi teljesítményével, szerint sikeres politizálással az MSZP támogatottsága akár 25-30 százalékra is felhozható lenne. Ehhez meg kell mutatni, miben gondolkodnak másként, mint a kormánypártok. Pártját meg kellene erősíteni, hogy növelni tudják társadalmi támogatottságukat, hiszen sokkal több baloldali pártra szavazni akaró ember él Magyarországon, mint amennyi ma a szocialistákat választja.

Egy sikeres és hatékony politizálással ez 25 és 30 százalék köré tehető, amit a Magyar Szocialista Párt támogatottságban elnyerhet. Arról meg érdemes műhelymunka szintjén is gondolkodni, hogy egy háromosztatú politikai térben mit jelent 30 százalék támogatottság egy pártnak.

A szocialista politikus úgy vélte, a baloldali eszmének az a lényege, hogy társa legyen azoknak az embereknek, akik előrébb akarnak jutni, hiszen a Fidesz-kormány fokozatosan leépíti a középosztályt, hogy helyzetbe hozza híveit.

A kritika csak egy része szabad hogy legyen a mi tevékenységünknek. Egy másik az, hogy megmutassuk: mi az, amiben mi másképp gondolkodunk.

Hiller István az interjúban hangsúlyozta, hogy fel kell kelteni azon passzív szavazók aktivitását, akik úgy gondolják: a jelenlegi kurzus nem tudja megoldani problémáikat.

A Népszava egyébként annyira meglepődött Hiller kerítéses kijelentésén, hogy rákérdezett újra, mire a szocialista politikus megismételte, hogy utálja a határkerítést, “csak az EU mondjon már ennél jobbat. Olyan megoldást, amit a tagállamok támogatnak.” Sürgetően fontosnak tartja, hogy menekültügyben végre közös, uniós megoldási javaslat szülessen. A meghatározó hatalmakat arra biztatja, hogy a béketeremtést tekintsék fő célnak. Segítsenek olyan feltételeket kialakítani, hogy akik tömegesen hagyják el hazájukat, vagy erre készülnek, otthon tudjanak maradni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik