Közélet
Szkala Szikaminiasz, 2015. november 2.
A 2015. november 2-án elérhetõvé vált felvétel a csónakkal érkezett, illegális bevándorlók hátrahagyott mentõmellényeirõl a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Szkala Szikaminiaszban 2015. október 30-án. (MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz)

Annyi az elhunyt menekült, hogy megteltek Leszbosz temetői

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 11. 04. 09:22

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eleje óta 560 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba tengeri úton, októberben 218 ezren. A Földközi-tengeren keresztül ebben az évben már 700 ezren érték el Európát, és az átkelés során több mint 3200-an vesztek a tengerbe.

Már azonban nincs hová hantolni a menekülteket, legalább ötven holttest várakozik a város halottasházaiban arra, hogy eltemessék, de a temetőkben a városvezetés szerint elfogyott a hely.

A 856 ezer lakosú szigeten csak a múlt vasárnap 19 holttestet találtak, a múlt héten hetvenet, köztük több gyereket is.

Közben az AFP videóján azt látni, hogyan mentik a menekülteket a tengerből a görög partoknál, a felvételen jól látszik, ahogyan az óriási hullámok megnehezítik a mentésben résztvevők dolgát.

Megkezdődött a menekültek áttelepítése Görögországból

Megkezdődött a Görögországban tartózkodó menedékkérők áttelepítése az Európai Unió menekültelosztási mechanizmusának keretében: szerda reggel Athénból egy kereskedelmi repülőgép fedélzetén 30-an indultak el Luxemburgba. Az athéni kormány közölte, hogy négy szíriai és két iraki család távozásáról van szó, akiket előbb Brüsszelbe szállítanak, majd onnan viszik őket a nagyhercegségbe.

Az állami televízió jelentése szerint a menekülteknek az athéni repülőtéren tartott ünnepélyes búcsúztatásán Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, Dimitrisz Avramopulosz, az unió migrációs ügyi biztosa, valamint Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter vett részt, akik hangsúlyozták, hogy ez csak a menekültelosztási program szimbolikus kezdete.

Természetesen tudjuk, hogy ez csak a kezdet, hogy ez a 30 ember a menekültek ezreihez képest csak csepp a tengerben. De a célunk, hogy a cseppből folyam legyen, hangsúlyozta Ciprasz. A görög kormányfő egyúttal hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a menekülteket közvetlenül Törökországból telepítsék át, megelőzve így az újabb haláleseteket az Égei-tengeren.

A luxemburgi külügyminiszter szintén rámutatott, hogy a menekültek szerdai utaztatása ugyan még csak a kezdet, de hozzátette, hogy “nagyon-nagyon fontos kezdetről” van szó.

A tisztségviselők kitértek arra is, hogy az európai értékrendszerrel nincs összhangban a menekültek távol tartására szolgáló szögesdrót kerítések építése, az a gyakorlat, amelyet néhány uniós tagország követ.

„A falak, a kerítések és a szögesdrótok nem lehetnek az Európai Unió részei”, mondta Asselborn. Hozzátette, ha Európának nem sikerül változtatnia ezen a képen, valamint az idegengyűlölet hullámain, akkor bizonyos értelemben megsemmisültek az EU értékei.

(Telegraph, AFP, AP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.