Közélet

A kormány szerint félremagyarázás, hogy ügynököket küldenének a szerkesztőségekbe

Az ellenzék azt kifogásolta, hogy túl tágan lehet értelmezni a módosító indítványt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a magyar ellenzék „tudatosan félreértelmezi és félremagyarázza” azt a törvényjavaslatot, mely alapján megjelent, hogy a sajtóban kötelező lenne alkalmazni a titkosszolgálat munkatársait.

A törvényjavaslat vonatkozó része egészen pontosan így szól: „ha azt a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói kezdeményezik, (…) a központi energiaellátó, külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók, hírközlési és postai szolgáltatók (…) a nemzetbiztonsági szolgálat – alkalmazási feltételeknek egyébként megfelelő – munkatársával hivatásos szolgálati, kormányzati szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyt vagy munkajogviszonyt (a továbbiakban együtt: foglalkoztatásra irányuló jogviszony) létesítenek.”

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a javaslatot túl tágan lehet értelmezni, ami alapján a szerkesztőségekbe is beültethetik a nemzetbiztonság munkatársait. A Jobbik pedig arra figyelmeztetett, hogy „a Fidesz korábban már több orwelli elképzeléssel állt elő a fideszkorrupció leplezésére”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint ugyanakkor „szó sincs arról, hogy online újságok/tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe kerülnének titkosszolgálati munkatársak”, a javaslat azt teszi lehetővé, hogy a távközlési szolgáltatóknál legyenek ilyen alkalmazottak, példaként említve a „T-Com-ot” (Telekom) és a Telenort. A kormányálláspont szerint ez eddig is lehetséges volt és a világon mindenütt, intézményesült formában létezik ilyen szabályozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik