Közélet

Hülyeségnek nevezte Orbán kijelentését a volt francia külügyminiszter

Bernard Kouchner valószínűtlennek tartja, hogy európai vezető váljon a magyar miniszterelnökből.

Angela Merkel nyitottan és nagylelkűen viselkedik a menekültkrízisben, ő mentette meg Európa becsületét azzal, hogy azt mondta: aki az életéért fut, azt be kell fogadnunk – jelentette ki Bernard Kouchner, aki 2007 és 2010 között, Nicolas Sarkozy idején volt Franciaország külügyminisztere. A CEU vendégeként Budapestre látogató politikussal a VS.hu közölt interjút.

Kouchner szerint a globalizáció miatt akkor sem áll meg a menekültáradat, ha béke lesz a Közel-Keleten, mert a nyomorban élő emberek a tévében látják, hogy mi hogyan élünk. Azzal nem lehet megoldani a problémát, hogy becsukjuk a szemünket és bezárkózunk – vélte. Arra a felvetésre, hogy iszlám szélsőségesek jöhetnek Európába, azt mondta: a menekültek épp ilyen szélsőségesek miatt mentik az életüket. „Ha hagyjuk, hogy belefulladjanak a tengerbe, attól megoldjuk a problémát?” – tette fel a kérdést.

A volt külügyminiszter épp emiatt sajnálatosnak nevezte a visegrádi négyek álláspontját. „Az mindig nehéz helyzet, ha tagja vagyok egy klubnak, de nem fogadom el a szabályait, a normákat, a közös szabályokat” – közölte. Orbán szavait, miszerint Soros György és egy nemzetközi baloldali összeesküvés áll a menekülthullám mögött, hülyeségnek nevezte, hozzátéve, hogy csak az mond ilyet, aki semmit nem tud a közel-keleti helyzetről. „Talán Soros György bombáz Szíriában? Az Iszlám Állam Soros György kreálmánya?” – kérdezte.

A politikus szerint nem reális, hogy Orbán Viktor európai vezető, például az Európai Néppárt elnöke legyen, már csak azért sem, mert ott a CDU képviselőinek meghatározó szava van, a magyar miniszterelnök pedig nem túl népszerű Németországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik