Közélet

Titokban hozzányúltak a paksi titkosításhoz?

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 01. 16:47

Enyhített a kormány a titoktartáson Paks 2 ügyében, ráadásul azon a ponton, ahol nem lett volna indokolt. Jávor Benedek EP-képviselő azonnal kíváncsi lett.

A politikus ezért nyílt levelet írt Lázár Jánoshoz, ugyanis az iratbetekintései során kiderült, a kormány lerövidítette a Paks 2-es beruházás megvalósítási szerződései közül az egyik titkosításának határidejét.

A tervezéssel, építéssel kapcsolatos EPC-szerződés titkosítási határidejét 2044-ről 2025-ig csökkentette le, “minősítése július 21-i hatállyal Titkos-ról Korlátozott terjesztésű-re enyhült.”

Jávor Benedek most arra kíváncsi, hogy a kormány egyeztetett-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH) a titkosítás módosításáról?

Ha igen, megkeresése mely szerződésekre terjedt ki, és milyen javaslattal élt a Hatóság a minősítéseket illetően? Milyen szakmai indokokat említett a Hatóság, amelyek alátámasztották a minősítések felülvizsgálatát? Amennyiben a NAIH nem fordult megkereséssel a Miniszterelnökséghez, milyen egyéb fejlemény indokolta az EPC-szerződés minősítésének felülvizsgálatát és enyhítését?

Az európai képviselő nem érti a lerövidítés okát, mert az EPC-szerződésben épp a legérzékenyebb adatok szerepelnek, amelyeket leginkább illetne a védelem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.