Közélet

Szijjártó: az oroszok is kellenek a szír polgárháború lezárásához

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 29. 14:08

A transzatlanti közösség és Oroszország együttműködésére van szükség a szíriai polgárháború mielőbbi lezárásához, amely nélkül elviselhetetlen bevándorlási nyomás fog nehezedni a jövőben Európára, mondta a miniszter.

A tárcavezető elmondta: ciprusi hivatali kollégájával, Joannisz Kaszulidesszel egyetértettek abban, hogy minél később következik be a szíriai konfliktus lezárása, illetve minél később ér el sikereket a nemzetközi közösség az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban, annál több bevándorló érkezik Európába. A menekültválság megoldása Ciprusnak is rendkívül fontos, hiszen Szíriából és Libanonból viszonylag rövid tengeri úton el lehet érni a szigetországot – mutatott rá Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy nemrég rövid időn belül három, menekülteket szállító hajó is érkezett Ciprusra. Hozzátette: kollégájával egyetértettek abban is, hogy európai szinten akkor lehet majd a bevándorlási válság megoldásáról beszélni, ha Európa ismét képes lesz külső határainak megvédésére.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország a szigeten egy országot, a Ciprusi Köztársaságot ismeri el, és szerinte bizonyos feltételek teljesülése esetén az európai és török kapcsolatok dinamizálását nem akadályozza majd Nicosia.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter kiemelte, hogy új fejezet indulhat az együttműködésben a két országot az utóbbi években ért gazdasági kihívások után. A külügyminiszter ennek érdekében tárgyalt a ciprusi kereskedelmi és iparkamara vezetőivel, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az Eximbanknál egy 20 millió dolláros hitelkeret nyílt meg a magyar-ciprusi vállalatközi együttműködés ösztönzésére. A tárcavezető elmondta, hogy Magyarország a prémium kategóriás élelmiszerek és különböző gépalkatrészek exportjában látja a gazdasági kapcsolatok erősítésének lehetőségét.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Ciprus felségvizein nemrég felfedezett gázmező jövőbeli kitermelése az energiabiztonság egyik összetevőjét jelentheti Magyarországnak és más közép-európai országoknak. Mint hangsúlyozta, ez a lehetséges energiaforrás azért is különösen fontos, mert az Európai Bizottság nyomásgyakorlása következtében a Déli Áramlat gázvezeték nem tud megépülni, és a közép-európai energiabiztonság még mindig nincs garantálva 2019 utánra.

A külügyminiszter a nap folyamán meglátogatja azt a 77 magyar katonát, akik az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójában (UNFICYP) szolgálnak. Mint mondta, biztosította kollégáit arról, hogy Magyarország a jövőben is fenntartja ezt a szerepvállalását.

Szijjártó Péter a ciprusi fővárosból Athénba utazik tovább, ahol pénteken a görög külügyminiszterrel folytat megbeszélést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.