Közélet

Megint eltapsoltak hétmilliárdot luxusingatlanra Matolcsy alapítványai

Nem lehet akárhol tanítani az unortodox gazdasági nézeteket.

A jegybank alapítványainak újabb ingatlanvásárlásaira derített fényt az RTL Klub – Budán, a Várkert bazár környékén több mint kétmilliárdért, a Vörösmarty téren pedig csaknem ötmilliárdért vásároltak meg egy-egy épületet.

A budai ingatlanba a Pallas Athéné Alapítvány doktori képzéseit költöztetnék, míg a Kasselik-házat befektetési céllal vették meg: bérbe adnák a helyiségeit, a bevételből finanszíroznák a képzést. Kecskeméten az előbbiekhez képest egész olcsón, 175 millióért vettek meg egy szállodát – ezt a helyi pénzügyi képzéshez kapcsolódóan, könyvtárrá és kollégiummá alakítanák, valamint a diákok számára „rekreációs lehetőséget” biztosító helyiségeket alakítanának ki.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tavaly azt nyilatkozta, azért öntenek kétszázmilliárd forintot – a magyar felsőoktatás teljes éves költségvetésénél is nagyobb összeget – pénzügyi képzésekbe, mert a területen „még mindig a mára meghaladott neoliberális közgazdasági iskola tanai és tévedései” érvényesülnek.

A KDNP-s Hollik István nem akarta kommentálni a jegybank újabb költéseit, mondván, a jegybank független intézmény, működésébe sem a pártoknak, sem a kormánynak nincs beleszólása. Azt elismerte ugyanakkor, hogy az MNB feladata a kormány gazdaságpolitikájának támogatása, és ebbe szerinte „társadalmi felelősségvállalás” címén az is belefér, amit Matolcsyék művelnek.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt szakpolitikusa ugyanakkor úgy látja: banánköztársaságokban szokott előfordulni az, hogy „van a főnöknek valamilyen fejlövése”, mint a jegybankelnöknek az unortodox gazdaságpolitika, és mindehhez az adófizetők pénzéből hoz létre oktatási infrastruktúrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik