Közélet

Orbánék földárverése a legnagyobb átverés

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)
Az új földesurak érdekében szegi meg a kormány a földbérleti szerződések felbonthatatlanságáról szóló ígéretét.

Csőbe húzta a gazdákat az Orbán-kormány. A korábban az állammal kötött kedvezményes szerződéseket ugyan nem lehet felmondani, de a tulajdonosok egy törvénymódosítás szerint piaci bérleti díjat kérhetnének. Az erre vonatkozó törvénymódosítást a fideszes Győrffy Balázs, az állami földek eladásában kulcsszerepet játszó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke terjesztette be kedden.

„50/A. § (1) A haszonbérbe adó a haszonbérleti szerződés megkötését követő két év elteltével, ezt követően pedig további három évenként – kivéve, ha a szerződés lejártáig három évnél kevesebb időtartam van hátra – az e §-ban foglaltak szerint kezdeményezheti a haszonbérleti szerződés módosítását a haszonbérnek a kezdeményezéskor irányadó piaci haszonbérleti díj összegére való emelése érdekében. A piaci haszonbérleti díj összegét a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (a továbbiakban: Kamara) szakértői becslése (a továbbiakban: becslés) alapján kell megállapítani. A Kamara a becslést a haszonbérbe adó erre irányuló kérelme alapján, 10 napon belül, költségtérítés ellenében adja ki. A haszonbérbe adó a haszonbérleti szerződés módosítására irányuló kezdeményezéséhez csatolja a becslést tartalmazó iratot.

(2)
Ha a haszonbérlő a becslésben foglaltakkal nem ért egyet, a becslés kézhezvételétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül a bíróságtól kérheti a piaci haszonbérleti díj megállapítását, ellenkező esetben a haszonbérleti díjat a becslésben megjelölt mértékben módosítottnak kell tekinteni.

A szabályozás ráadásul visszamenőleges hatályú, a korábban megkötött bérleti szerződésekre is érvényes lenne, ha a parlament elfogadja. A Népszabadság szerint ezzel be is igazolódhat, hogy azoknak éri meg földet vásárolni, akik tudják, miként fog változni a szabályozás, a lap szerint megismétlődik, amit az Orbán-kormány a trafikügyben már eljátszott, hiszen a piaci árak kikényszerítésével az új tulajdonosok ellehetetleníthetik, akár szerződésbontásra is kényszeríthetik a korábbi bérlőket, akik birtokpolitikai, foglalkoztatási vagy természetvédelmi megfontolásból kapták meg a kedvezményes bérlet lehetőségét.

Fidesz: „Mutyi kizárva”

Néhány napja ezt mondta a parlamentben a módosítás beterjesztője, aki szerint az ellenzék nem értette meg azt az üzenetet, hogy a gazdák földhöz akarnak jutni. Győrffy Balázs akkor azt mondta, hogy “a termőterület a magyar gazdák kezében van a legjobb helyen”. “Mutyi kizárva” – tette hozzá az értékesítésről és jelezte, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár a helyi árnál tíz százalékkal magasabb.

A spekulánsok kizárását húszéves terhelési és elidegenítési tilalom garantálja. Győrffy akkor kiemelte, hogy 300 hektárnál több földet senki sem szerezhet, a most értékesítésre szánt területek körülbelül négyötöde tíz hektárnál kisebb. Az LMP szerint egyetlen elfogadható érv sincs az állami földek eladására. Sallai R. Benedek rámutatott: a kalapács alá kerülő területek majdnem felében jogi személyek a bérlők. Ők nem vásárolhatnak, a vevő nem tud majd gazdálkodni a földön.

Szerinte az árveréssel nem megerősödnek, hanem eladósodnak a kisgazdaságok, a gazdák pedig nem egyenlő feltételekkel indulnának a liciten, hiszen elővásárlási joggal is jóval többen rendelkeznek a kormány által közölt 770-nél.

Fidesz: föld csak azé lesz, aki megműveli

A magyar föld sem spekulánsoknak, sem nagybirtokosoknak nem eladó, föld csak azé lesz, aki megműveli. Így reagált a Fidesz-frakció az állami földek eladását bíráló LMP-s Sallai R. Benedek szavaira, aki előzőleg arról beszélt, hogy nem csak azoké lesz az állam által árverésre kínált termőföld, aki megműveli, nem a kisgazdálkodók lesznek a privatizáció nyertesei.

  Ha az övé már nem lehet, akkor a magyar földműveseké se legyen.

Vágott vissza a Fidesz-frakció, amely szerint “erről a sértettségről szól a korábban még közel háromezer hektáros nagybirtokot szerezni akaró” Sallai R. Benedek politikája. A kormánypárti képviselőcsoport közleményében azt írta: a magyar földet a külföldi spekulánsok veszélyeztetik, akik Romániához hasonlóan itt is fel akarják vásárolni a termőföldeket, az ellenzék pedig ezeknek a külföldi spekulánsoknak az érdekeit védi.

A most értékesítésre kijelölt, zömében 10 hektár alatti állami termőföldeket is csak helyben lakó – legfeljebb 300 hektárral rendelkező – földművesek vehetik meg nyílt árveréseken, kizárólag piaci áron – sorolták a feltételeket, hozzátéve, hogy az értékesített földekre húszéves eladási tilalom, állami elővásárlási jog lesz kikötve. Az érvényben lévő földbérleti szerződéseket az eladás nem befolyásolja, amíg a gazdák bérleti szerződése tart, művelhetik a földet, függetlenül az eladástól – írta még kedden is a Fidesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik