Közélet
Kazany, 2015. augusztus 8.Orbán Viktor miniszterelnök a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 8-án.MTI Fotó: Kovács Anikó

Orbán szárnyal, legyűrte a Fideszt is, Vona mélyrepülésben

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 28. 13:36

Áprilisban a teljes népesség 28 választotta volna miniszterelnöknek. Októberben már a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így. Orbán Viktor támogatottsága az októberben változatlanul 34 százalékon álló Fideszénél magasabb – írja a Nézőpont Intézet, amely ezt a bevándorlásügyben kialakult tartós nemzeti egységgel és azzal magyarázza, hogy “továbbra sincs ellenfele a pártvezetők között”.

Vona Gábort, a Jobbik elnökét áprilisban a megkérdezettek 13 százaléka fogadta volna el miniszterelnöknek, most csak 7 százalék. A baloldali pártvezetők közül továbbra is Gyurcsány Ferencet támogatnák a legtöbben. A DK elnökét áprilisban 10 százalék, most 7 százalék tartotta alkalmasnak a posztra. Tóbiás József, Szigetvári Viktor, illetve Schiffer András támogatottsága egyaránt 1 százalékos. Karácsony Gergely (PM) áprilisban 6, most  3 százalék választotta volna miniszterelnöknek. 2 százalék egyik pártvezetőt sem választaná kormányfőnek, de nem is tudott erre alkalmas embert megnevezni. A bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék.

A Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre 12 százalékra csökkent a tábora. Az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, valamint az LMP tábora statisztikai értelemben nem változott szeptemberhez képest. A szocialisták 1 százalékpontos veszteséggel 7 százalékon, a DK változatlanul 5 százalékon, az Együtt 1 százalékpontos többlettel 2 százalékon, a PM 1 százalékon, míg az LMP változatlanul 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya most is 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók a szeptemberi 28 százalék után ezúttal a teljes népesség 32 százalékát teszik ki.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1, az LMP 5, az egyéb pártok potenciális tábora ugyancsak 5 százalékos. Az arányok változása mögött a szimpatizánsok egymáshoz viszonyított aktivitásának minimális változása áll, érdemi elmozdulás nem volt a potenciális szavazói táborok esetében szeptemberhez képest.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából, 2015. október 17-21. között készítette reprezentatív közvélemény-kutatását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.