Közélet
Budapest, 2014. szeptember 1.
Sárga taxik Budapesten, az V. kerületi József Attila utcában 2014. szeptember 1-jén. A fővárosban mától csak sárga taxik közlekedhetnek. Az új taxirendelet egy évvel ezelőtti bevezetése után minden taxisnak meg kellett újítania engedélyét, annak egyik feltétele volt a jármű sárgára színezése.
MTI Fotó: Soós Lajos

Megint hozzányúltak a budapesti taxirendelethez

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 12:39

A pályaudvaroknál is olyan speciális taxiállomás lesz, mint a repülőtéren.

Módosította a budapesti taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés – a jövőben nemcsak a repülőtéren, hanem a vasútállomásoknál is speciális taxiállomás lesz, a járművekben pedig olyan diszpécseralkalmazásnak kell üzemelnie, amellyel riasztást is le lehet adni.

A pályaudvaroknál lévő taxiállomások üzemeltetését a rendelet szerint szerződéses üzemeltetők látják majd el. A taxisok védelmét szolgálja, hogy az autókban olyan rendszert kell telepíteni, mellyel a járművezető jelezheti, ha megsérült vagy megtámadták, és valós idejű helyazonosítót küldhet a diszpécserközpontnak, hogy az illetékes hatóságok haladéktalanul intézkedhessenek.

A rendeletmódosítás értelmében nő a taxiállomás-használati hozzájárulás díja, évi 40-ről 65 ezer forintra. A gyári elektromos gépjárművek 50 százalék, a hibrid és tisztán földgázüzemű autók után 20 százalék kedvezmény kapható.

Rövidül viszont a téli  gumi kötelező használatának ideje, az érvényben lévő rendelet szerint már október 15-től, a módosítás értelmében viszont a jövőben csak december 1-től lesz kötelező.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.