Közélet

A kormány teljes erőből megy neki az EU-s menekültkvótának

A magyar kormány minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a migráció ügyében a kötelező uniós kvótarendszer érvényesülését.

Déli határainkat megvédtük, most azonban Nyugatról fenyegeti veszély Magyarországot a kötelező kvótarendszer bevezetésével, jelentette ki Kontrát Károly.

Hangsúlyozta: a magyar-szerb és a magyar-horvát határ lezárásával minimálisra csökkent a bevándorlók száma az országban, azonban az Európai Unió által szeptemberben elfogadott kötelező kvótarendszer ismét veszélybe sodorta Magyarországot. A döntés alapján az uniós országoknak két év alatt 260 ezer menekültet kellene elosztaniuk és befogadniuk, amit a kormány a magyar emberek védelme érdekében ellenez – fűzte hozzá.

A magyar kormány minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy ezt megakadályozza, jelentette ki.

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök korábban egyeztetett a frakcióvezetőkkel, és ha a kormány felhatalmazást kap az Országgyűléstől, akkor december 4-ig jogorvoslati kérelmet nyújt be az uniós döntéssel szemben.

Kontrát Károly úgy fogalmazott: a magyar modell működik, a magyar emberek biztonságban vannak. A déli határok lezárásával, valamint a büntető törvénykönyv módosításával szeptember 15-e óta minimálisra csökkent az illegális bevándorlók száma, ez a legfrissebb októberi adatok szerint napi egy-két embert jelent.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt, fejlesztésekért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: egy olyan világjelenségről van szó, amelynek nem a magyarok az okai, mégis őket érintette a legsúlyosabban. Ezért kellett Magyarországnak egyedi megoldásokat találnia a problémára, amely nemcsak országos, hanem helyi ügy is, hiszen a kötelező kvóta bevezetésével a visszaküldött menekültek szétszéledhetnek az országban tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik