Közélet

Nem kellenek a menekültek? Akkor az EU pénze se kelljen

Meg kell fontolni, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó uniós tagállamoknak járó uniós támogatás egy részét inkább a menekültügy finanszírozására fordítsák - vette fel a legnagyobb német kormánypárt egyik alelnöke.  

Julia Klöckner, a konzervatív CDU Rajna-vidék-Pfalz tartományi szervezetének vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozott.

“Csalódást keltő”, hogy az Európai Unió sok ország felfogása szerint csupán olyan közösség, amelyet a “pénzosztó alapokból” kivehető nyereség tart össze, és hátat lehet fordítani neki, amikor a közös értékekről van szó – mondta.

Ezért végig kell gondolni, hogy

miként lehet átcsoportosítani az uniós költségvetés forrásainak egy részét a menekültválságból fakadó feladatok finanszírozására olyan országoktól, amelyek nem fogadnak be menekülteket.

Német sajtójelentések szerint hasonló gondolatokat fogalmazott meg Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács – Eurócsoport – elnöke is hétfőn Hágában, egy pódiumbeszélgetésen.

A baloldali politikus úgy vélte, az uniós támogatásért ellenszolgáltatás is elvárható, és ha ez elmarad,

talán érdemes a támogatási alapokból “például Lengyelországba, Csehországba és Magyarországra” áramló pénz egy részét a Törökországban élő menekültek ellátására fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik