Közélet

Elvinnék az osztrákok Orbánt

„Egész Ausztria Orbán Viktor mögött áll.” Erős mondatok az állami hírtévé reggeli műsorából.

Az M1 riportere egy osztrák menekültellenes tüntetőt kérdezett.

„Magyarország helyesen cselekedett, amikor lezárta a határokat, egész Ausztria Orbán Viktor mögött áll. Nekünk is olyan elnök (sic!) kellene, mint ő. Orbán Viktor meg tudja védeni a népét, az ország határát. Mi viszont Faymann úrnak és Merkel asszonynak köszönhetjük, hogy ide jutottunk.

Ezt mondta a mintegy 150 fős tüntetés egyik résztvevője. Az M1 később élőben is kapcsolta tudósítóját az ausztriai Spielfeldből. Ő azt mondta, hogy a hétfői tüntetés váratlan volt, azt a közösségi portálon szervezték.

Ő is beszélt tüntetőkkel, akik neki is említették, „hogyha olyan miniszterük (sic!) lehetne, mint Orbán Viktor, akkor „sokkal másabb lenne a politikai helyzet.”
„Már mintha, olyan miniszterelnökük lehetne, bocsáss meg, hogy kijavítalak” – pontosított a stúdióból a műsorvezető.

Orbán-Merkel: KO

Az állami hírcsatorna anyagainak hétfőn ezzel a címmel ágyazott meg a Magyar Hírlapban Lovas István, aki szerint menekültügyben a magyar kormányfő gyakorlatilag lemosta a német kancellárt. Korábban főleg a kormányhoz közeli hírportálok írtak osztrák lapok kommentjei alapján arról, hogy az osztrákok többsége elégedetlen Faymann kancellárral, jobbnak tartaná, ha Orbán Viktor vezetné Ausztriát.

„Létezhet-e Orbán-Merkel paktum?”

Mindeközben ezzel a címmel írt Pröhle Gergely helyettes államtitkár a hirado.hu blogján. Ő egy drezdai tüntetés kapcsán emlékeztet arra, hogy ’89-ben Kohl kancellárt is el akarták távolítani a brémai pártkongresszuson. Hiába. .

Magyarországon sikerült konszolidálni az állapotokat – nem kevés igaztalanul negatív kritikát bezsebelve ezzel. De bármennyire is torz és igaztalan, az embertelen Magyarországról szóló híradás a világ minden pontján súlyos károkat okozott az országnak. A nyugati keresztény, de a keleti muzulmán világban is magyarázatra szorul mindaz, ami Magyarországon történt és történik, még akkor is, ha a nyugati közvéleményben kétség kívül egyre több támogatóra lel a restriktív magyar migrációs politika.

Pröhle szerint a magyar kormányfő és a német kancellár ellentétpárja mindkét országban „a belpolitikai diskurzus tárgyává tette a másik ország vezetőjét és a kétoldalú kapcsolatokat, ami nem feltétlenül jó. Ebből a helyzetből mindkét félnek jó lenne mielőbb kikeveredni.” A helyettes államtitkárnak az Európai Néppárt madridi kongresszusa azt igazolta, hogy nincs gyökeres és kibékíthetetlen ellentét a két „ellenlábas” álláspontja között. Szerinte súlyosan téved, aki akár a német kancellár, vagy a magyar miniszterelnök bukására fogad. Mint írja:  Orbán megközelítése inkább külpolitikailag, Merkelé inkább belpolitikailag rizikós.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik