Közélet

AZ MSZP úgy érzi, megszívatta a választási iroda

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 10. 27. 15:37

Nem tudták benyújtani népszavazási kérdésüket, és azt gondolják, ez nem véletlen.

Az egész úgy kezdődött, hogy az MSZP-s Harangozó Tamás népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási irodához ezzel a kérdéssel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Csakhogy, és a párt közleménye szerint az NVI maga ismerte el, az iroda egyik munkatársa mindenkit elküldött az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elől 10 perccel a Kúria döntése előtt. Így biztosították a szabad utat annak az ismeretlen férfinak, aki mobiltelefonálás közben pecsételtette le a géppel Simonné Gercsényi Gabriella beadványát.

Az pedig így szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”

A kérdést viszont az NVI visszautasította, mert nem volt mellé benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak.

Mivel azonban megelőzte az MSZP-s beadványt, a választási iroda a szocialisták kérdését is elutasította, a “párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva. A törvény szerint ugyanis egy témában addig nem nyújtható be újabb kérdés az előző hitelesítésének megtagadásáról szóló döntés jogerőre emelkedéséig.

Az MSZP azt kérdezte: miért pont a döntés előtti percekben küldött el mindenkit az NVI a gép elől? A párt arra is kíváncsi, hogy ki volt az a férfi, aki érkeztette Simonné Gercsényi Gabriella kérdését? És kijelentette:

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője egy fideszes pártkatona, és alkalmatlan az általa betöltött tisztségre, ezért távoznia kell a posztjáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.