Közélet

Most nem a háza, hanem a hatásköre gyarapszik Rogán Antalnak

A kormány hétfőn rendeltben határozta meg a miniszterelnök kabinetfőnökének feladat- és hatáskörét. Ez alapján a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal szervezi, ellenőrzi és hangolja össze a kormány általános politikájának kialakítását, amelynek végrehajtásáról soron kívüli tájékoztatást kérhet a kormányfőnek.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignózott rendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormány általános politikai koordinációért felelős tagja lesz, és ő felel majd az egységes kormányzati kommunikációért is.

Rogán Antal koordinációs feladatának része, hogy a beérkezett javaslatokat összegezze, értékelje, és azokkal kapcsolatban javaslatot tegyen a kormányfőnek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közvetíti a kormányfő eseti döntéseit a minisztereknek és a kormányzati szerveknek.

Rogán Antal a végrehajtás alakulásáról információt kérhet az érintett kormánytagtól, illetve szervektől, emellett a miniszterelnöknek soron kívül tájékoztatást, felvilágosítást, továbbá kormányzati összeállítások elkészítéséhez szakmai előkészítő anyagot, adatszolgáltatást, vagy szakértői közreműködést kérhet.

Az új tárcavezető kommunikációs feladatai közé tartozik a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakítása, fejlesztése.

Rogán Antal felel a miniszterelnök személye körüli feladatok ellátásáért is, így például neki kell ellátnia a kormányfő és a kormány körüli állami protokoll-teendőket, a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatokat, valamint a nemzetközi állami rendezvények szervezését és lebonyolítását.

A fentieken túl szintén Orbán Viktor kabinetfőnöke gondoskodik a köztársasági elnök, a kormány és a miniszterelnök által adományozható kitüntetésekkel és egyéb elismerésekkel kapcsolatos feladatok ellátásáról, továbbá a kormányfő kommunikációs felkészítésével összefüggő feladatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik