Közélet
Nyíregyháza, 2014. május 10.
Tojásos, paradicsomos vajas rozskenyeret eszik tízóraira egy lány a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola ebédlőjében 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
MTI Fotó: Balázs Attila

Katasztrófa a közétkeztetésben – egye azt a honatya is, amit egy ovis

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 26. 15:25

Az MSZP benyújtotta a menzareform felülvizsgálatát célzó javaslatát.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó olyan országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely elfogadása esetén előírja a közétkeztetésben “ehetetlen állapotokat előidéző fideszes menzareform azonnali felülvizsgálatát”. Szerinte a közétkeztetési rendelet hatályba lépés óta beigazolódott, hogy a magyar menzareformok nem működnek: sótlan, íztelen, ehetetlen ételek kerülnek a gyerekek tányérjára.

Azokat nem eszik meg, így sokszor éhesen mennek haza. Az MSZP képviselője szerint

mára a közétkeztetésben katasztrófahelyzet állt elő.

Az MSZP szerint nagyon fontos és támogatandó a kormány elképzelése, miszerint a közétkeztetés a korábbiaknál jobban figyeljen a különböző korú gyermekek tápanyagbevitelére, de úgy látja, nem valódi a reform, ha “még a valóban rászoruló gyerekek sem eszik meg az újfajta ételeket”. Így ugyanis azok a gyerekek sem jutnak hozzá a kellő mennyiségű, minőségű tápanyaghoz, akiknek azt családja az iskolán kívül képtelen biztosítani.

Az MSZP ezért felszólítaná a kormányt, hogy vizsgálja felül a közétkeztetés szabályozását, a szülőkkel és az érintett iskolákkal és óvodákkal közösen alkosson olyan rendeletet, amely megfelelő minőségű és mennyiségű, egészséges, ugyanakkor fogyasztható ételeket biztosít a gyermekeknek. A kormánynak a minőségi garanciák érvényesüléséhez akár több költségvetési forrást is biztosítania kellene.

A szocialisták azt szeretnék, hogy az étel olyan minőségű legyen, hogy a gyermekek azt meg is egyék.

Nem azért csupán, mert egészségesebb, hanem azért, mert ehető.

Fontosnak tartják, hogy a kormány megvizsgálja, az új szabályozás miként érintette a térítési díjak változását. Volt ugyanis olyan önkormányzat, amelyik már a tervezett bevezetés előtt megemelte az étkeztetés díját, mondván, az új feltételek biztosítása ezt igényli. A kormány az utolsó pillanatban hiába halasztotta el a menzarendelet januári hatályba lépését, mégis volt ahol érvényben hagyták az áremelést.

Bangóné szerint az emberek mindennapjait befolyásoló politikusoknak egyszer végre vállalniuk kellene döntésük következményét. Az MSZP ezért továbbra is kezdeményezi, hogy jogszabályban írják elő, hogy a képviselőknek is csak a menzareform által meghatározott módon főzhessenek a parlamentben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.