Közélet

“Falut minden oligarchának” – “gyalázatos földprivatizáció” – “mutyi kizárva”

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)
Terítéken Mészáros Lőrinc és az állam földje, avagy így lett gazda a gázszerelő.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz kiskirályok kezébe adja az állami földeket, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a legnagyobb gazdálkodó lehet Magyarországon. Varju László alelnöke azt mondta: a Fidesz kiadta a jelszót, “falut minden oligarchának”, és az évtizedek óta gazdálkodó emberek helyett olyanok vehetik meg az állami földeket, akik eddig “kapát sem láttak a kezükben”.

A független képviselő szemfényvesztésnek nevezte, hogy a kormány szerint a kistulajdonosok juthatnak földhöz, hiszen Mészáros Lőrinc az élő bizonyíték arra, hogy nem a gazdák, hanem a fideszes oligarchák kapják a földet.    Ezért Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek el kell majd számolnia – tette hozzá.

A Blikk hétfőn arról írt, hogy Felcsút polgármestere végleg megszerezheti azokat az állami földeket, amelyeket eddig haszonbérbe kapott meg, hiszen meghirdették azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket jelenleg családi cége, illetve felesége és testvére bérel. Az állam mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene, amelyet most Mészáros Lőrincék használnak.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) úgy vélte, az állami földek privatizációjáról szóló vitanap csak pótcselekvés. A kormány “elbliccelte”, hogy törvényjavaslatként nyújtsa be a “gyalázatos földprivatizációt”. A párt elnökségi tagja,  Szabó Rebeka hangsúlyozta: törvény helyett egy kormányrendelet teszi lehetővé, hogy a földeket “kiárusíthassák és a saját érdekcsoportjaiknak adják oda”.

Ő is kitért arra, hogy kiírták a licitet a Felcsút környéki földekre, amelyeket Mészáros Lőrinc vehet meg, “elorozva végleg” a helyi gazdálkodók elől. A politikus hazugságnak nevezte, hogy a most meghirdetett állami földeket nem vehetik meg külföldiek, szerinte egy kormányhatározattal bármikor felülírhatják a húsz évre szóló elidegenítési tilalmat és a kormány állításaival szemben védett, Natura 2000-es területeket is értékesítenek.

Az Országgyűlésben napirend előtt a szocialista Harangozó Gábor a vidék elárulásának és a jövő kiárusításának nevezte az állami földek eladását. Szerinte a kormány ki akarja árusítani az utolsó lehetőséget, amivel be lehetne avatkozni a mezőgazdaság működésébe, abba a káros folyamatba, amivel az uniós támogatáspolitika a kevésbé munkaigényes növények termesztésére ösztönöz. A kormány néhány haver kezébe juttatja a földeket – mondta.

Fidesz: “Mutyi kizárva”

A Fidesz is megszólalt. A kormánypárt szerint az ellenzék nem értette meg azt az üzenetet, hogy a gazdák földhöz akarnak jutni. Győrffy Balázs képviselő – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – a parlamenti vitanap kapcsán azt mondta, hogy “a termőterület a magyar gazdák kezében van a legjobb helyen”. “Mutyi kizárva” – tette hozzá az értékesítésről.

Jelezve, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár a helyi árnál tíz százalékkal magasabb. A spekulánsok kizárását húszéves terhelési és elidegenítési tilalom garantálja. Győrffy kiemelte, hogy 300 hektárnál több földet senki sem szerezhet, a most értékesítésre szánt területek körülbelül négyötöde tíz hektárnál kisebb. Szerinte ahogy minden más magyar állampolgár, úgy Mészáros Lőrinc is akkor tud vásárolni, ha földműves, és ebben az esetben is csak 300 hektárt.

Ángyán József egykori agrárállamtitkár az ATV-ben közben arról beszélt, hogy nem minden gazdálkodó az, aki annak látszik. Jelenleg 102 ezer földműves van az országban. Kikötés, hogy csak szakembereket vesznek nyilvántartásba, de a professzor utánanézett, és talált olyan tanfolyamot, amely 240 ezer forintért két hét alatt aranykalászos gazda végzettséget ad. Ilyen minősítése van Mészáros Lőrincnek is.

A professzor aggályosnak nevezte azt is, hogy egy család tagjai saját jogon fejenként 300 hektáronként óriási területeket vásárolhatnak fel. Utána azt saját cégeinek bérbe adhatják, még be sem kell jelenteniük. Így csak papíron tűnnek el a nagybirtokok, hiszen a földtörvényben az egy családhoz tartozó földméretnek nincs korlátja. Szerinte alkotmányos szempontból aggályos, hogy a nemzeti vagyont az emberek hozzájárulása nélkül adják el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik