Közélet

Orbán: bevált a kerítés a magyar határon, csak erről nem beszélnek

Az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusán járt Madridban a héten Orbán Viktor, aki az ABC című spanyol konzervatív napilap vasárnapi számában megjelent interjúban arról beszélt, hogy a magyar határon bevált a kerítés, ahogy máshol is Európában, habár ezekről nem beszélnek.

A miénk az ötödik. Vannak a spanyolok (Ceuta, Melilla), van Calais-ban, Görögország és Törökország határán, Bulgáriában a török határon, és mind hatékonyak. Senki sem mondja, hogy ez az ideális megoldás, de el kell ismerni, hogy ez áll legközelebb az ideálishoz

– fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor úgy látja:  a kerítés csak a második legjobb megoldás, amely az “első védelmi vonallá vált”, a legjobb megoldás az lenne, ha a görögök elfogadnák az európai határvédelmi segítséget.

Görögország feladata lenne az uniós határ védelme

Orbán Viktor szerint ki kell mondani,  Görögország nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, az ő feladata lenne megvédeni az uniós külső határokat, ahogy azt Magyarország tette.

Ez politikai akarat kérdése. Ha nem képesek egyedül, kérjenek segítséget

– jegyezte meg. Mint mondta, amikor Angela Merkel engedélyezte az ellenőrizetlen és szabályozatlan belépést a migránsok számára, Magyarország komoly bajban volt.  Orbán Viktor úgy foglalmazott: a migránsok megszállták a déli határainkat, de a szerződés betartása miatt nem tudtuk továbbengedni őket a következő schengeni országba a nyugati határ felé. Így növekedett masszívan a migránsok száma Magyarországon. Ebből a szempontból Merkel sokat segített nekünk.

rbán Viktor az interjúban kitért arra is, hogy az embercsempészek számára a szabályozatlan helyzet üzleti lehetőség, de ez bűncselekmény, amelynek csak úgy lehet véget vetni, ha a csempészek nem tudják elvinni az embereket Németországba.

Ezért várunk arra, hogy miként dönt Németország

– mondta a miniszterelnök, aki szerint Törökország stratégiai partner az Európai Unió számára, nélkülük nem sikerülhet megoldást találni a jelenlegi helyzetre. Ugyanakkor a velük való tárgyalás előtt Európának védenie kell a görög határt ahhoz, hogy “erőpozíciót” mutasson. Orbán szerint ha képesek vagyunk megtenni és megerősíteni a schengeni megállapodás alkalmazását, akkor lesz meg a kiindulási pontunk a törökökkel való tárgyaláshoz. A török elnökről így nyilatkozott az ABC-nek:

Én tisztelem Erdogan elnököt, bár a nemzetközi sajtó számára egy fekete bárány. Ha azt akarják, hogy a török társadalom fejlődjön, egy erős vezetőre van szükség, akár tetszik, akár nem. Mert az Európai Unióban nem kedvelik az erős vezetőket. Az Európai Unióban a jó vezető a gyenge vezető, az erős vezetőt veszélyesnek tartják.

Meglátása szerint az unió az intézményi vezetést preferálja, de a kollektív irányítás szerinte csak jólét idején működhet, krízisben nem.  A magyar kormányfő beszélt arról is, hogy migrációs szempontból nem csak Szíria jelent problémát, mert egyre többen érkeznek Pakisztánból, Afganisztánból és Afrikából is. “Ha fenntartjuk a meghívás politikáját, akkor (…) elfogadják azt” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ez a kihívás nagyobb annál, mint amilyennek jelenleg látszik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik