Közélet
Brüsszel, 2015. szeptember 3.
Az Európai Tanács által közreadott kép Orbán Viktor miniszterelnökről, mielőtt sajtótájékoztatót tart Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével Brüsszelben 2015. szeptember 3-án. Az Európai Unió vezető politikusai a migránsválságról tárgyalnak a belga fővárosban. (MTI/Európai Tanács/Christos Dogas)

Orbán jogvédő, ezért nem támogatja a párhuzamos társadalmakat

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 23. 14:02

Márpedig szerinte a multikulturalizmus azokat hoz létre Európában.

A kormányfő egy spanyol tévének adott interjúban azt mondta: a párhuzamos társadalmak megkérdőjelezhetik az európai élet pilléreinek számító értékeket. Orbán Viktor ezen pillérek közé sorolta a szólás- és a vallásszabadságot, a jogegyenlőséget, a nemek közötti egyenlőséget, amelyek veszélybe kerülhetnek a párhuzamos társadalmakkal, ezért azokat nem támogatja.

A miniszterelnök közölte: ha az unióba érkezők megtartják saját, különböző értékeken alapuló közösségeiket, akkor az együttélés miatt előbb-utóbb az európaiaknak is el kell fogadniuk azokat. Így az egyetlen út nem engedni belépni őket, és nem hagyni, hogy párhuzamos társadalmakat hozzanak létre. Szerinte Európának meg kell őriznie értékeit, és ha komolyan veszi hagyományait, keresztény gyökereit, képes lesz újra virágozni és naggyá válni.

Ugyanakkor hibának nevezte, hogy az EU alapvető dokumentumaiban nincsenek rögzítve az európai keresztény gyökerek. Anélkül pedig “hogyan is védhetnénk azokat?”. Szerinte a migrációs krízis jó alkalom arra, hogy világossá tegyük, az európai élet keresztény értékeken alapul. Orbán Viktor utalt arra is, hogy

ha valaki velünk akar élni, annak először is fel kell fednie, hogy kicsoda, mik a szándékai, és minden ilyen kérdést tisztázni kell.

De most nem ez történik – folytatta -, nem tudni, kik ők, nem tudni, mik a terveik, hogyan akarják fenntartani az eszméiket, nem tudni, hogy tiszteletben tartják-e kultúránkat, törvényeinket. Ez egy szabályozatlan, ellenőrizetlen folyamat, amelynek a definíciója invázió. Orbán Viktor kitért arra, hogy a migrációval kapcsolatos viták néha nem logikusak, mivel a kérdésnek több dimenziója is van.

Az első, hogy milyen Európát szeretnénk, a párhuzamos társadalmakról szól. A második a demokratikus dimenzió, az, hogy senki nem szavazott arról, ami jelenleg történik, hogy migránsok milliói érkeznek Európába. A harmadik pedig, hogy miként kell kezelni a válságot, mit kell tenni az érkezőkkel. Szerinte ahhoz, hogy a schengeni zónán belül szabadon lehessen mozogni, védeni kell a külső határokat. Görögországnak és Olaszországnak hot spotokat (uniós regisztrációs pontokat) kell létesíteni, szét kell választani a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. Ez egy hatalmas lépés lenne előre – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.